latinica  ћирилица
28/01/2023 |  19:40 ⇒ 19:41 | Аутор: ТАНЈУГ

Филм "Усековање" претпремијерно на Кустендорфу (ВИДЕО)

Дебитантски филм редитеља Синише Цветића "Усековање" приказан је данас претпремијерно на 16. Филмском и музичком фестивалу Кустендорф, у оквиру програма “Нови аутори“.
Кустендорф 2023 (Фото: kustendorf-filmandmusicfestival.org) -
Кустендорф 2023 (Фото: kustendorf-filmandmusicfestival.org)

Ова савремена драма представља портрет једне породице и њене “црне овце“ сина Јована, кроз низ заплета који се одигравају за крсну славу.

"Усековање" открива низ породичних тајни и сукоба – родитељи крију да се разводе, а син да се дрогира и нада се да ће га ванземаљци избавити из бесмисленог овоземаљског постојања.

- Жељели смо да ухватимо пресјек нашег друштва, тренутну ситуацију у земљи кроз приказ најобичније породице и њихове односе. Мислим да је филм мало и политички иако не дјелује експлицитно. Филм је за све генерације, родитељи да би разумјели дјецу и дјеца да би разумјела родитеље - каже редитељ Синиша Цветић.

Филм “Усековање“ је имао међународну премијеру на Међународном филмском фестивалу у Москву гдје је добио Награду публике и Награду за режију. На СОФЕСТ-у у Сопоту освојио је награду публике, а на Филмским сусретима у Нишу награде су добили глумци Павле Менсур – специјална награда, Александра Балмазовић за изузетну женску улогу и Анита Огњановић за најбољу епизодну улогу.

“Усековање“ ће премијерно бити приказано 7. фебруара у МТС дворани у Београду, 8. фебруара у Новом Саду, а од 9. фебруара и у редовној биоскопској дистрибуцији широм Србије и региона.