latinica  ћирилица
28/01/2023 |  21:57 | Аутор: СРНА

Светосавска академија у Мостару: Млади су стубови живота

У Владичанском двору у Мостару вечерас је одржана традиционална Светосавска академија у организацији Српског просвјетног и културног друштва "Просвјета" Градски одбор Мостар и Српске православне црквене општине Мостар.
Светосавска академија у Мостару - Фото: РТРС
Светосавска академија у МостаруФото: РТРС

У програму су учествовала ученици "Просвјетине школе српског језика, историје и културе" из Мостара, Просвјетин дјечији хор "Алекса" из Мостара и дјеца која похађају православну вјеронауку у долини Неретве.

Архијерејски намјесник мостарско-невесињски, јереј Марко Гојачић истакао је у бесједи да је ово празник дјеце и да је веома лијепо што су дјеца вечерас дио програма.

Јереј Гојачић је захвалио Црквеној општини у Мостару и "Просвјети" што улажу велики труд и окупљају омладину и дјецу у Владичанском двору и Просвјетиној школи.

- Ови млади људи ће бити стубови и носиоци живота у долини Неретве и значајно је да се науче свему ономе што је Свети Сава урадио за наш народ, да уче историју, језик и културу, да иду стопама Светог Саве - поручио је јереј Гојачић.

Он је рекао да се у времену у којем живимо и гдје на сваком кораку наилазимо на искушења деси да заборавимо ко смо и да заборављамо да све почива на Христу.

- Просвјета, култура, школство, идентитет нашега народа све су то сфере које је Свети Сава посматрао кроз призму Христову. Свети Сава је основао свету школу у којој се даје истинска просвјета - рекао је јереј Гојачић.

Свештеник је појаснио да је истинска просвјета она која учи човјека вјечном животу, показује човјеку да је живот земаљски кратак и да је дат човјеку да стекне живот бесмртни.

- Тој светој просвјети учи нас само Исус Христос, Његово Јеванђеље и Његова Црква - рекао је Гојачић.

Јереј Гојачић је подсјетио је да је пут од земље ка небу пут који човјеку даје смисао живота.

- Важно је да се држимо уске стазе. Стазе Богочовјека Христа. Стазе на чијем се крају види једино свјетлост Христовог васкрсења. Када скренемо са те стазе дешавају нам се велики губици - навео је свештеник.

Јереј је подсјетио да су долина Неретве и њени прегаоци на духовном пољу кроз историју гледали да тај пут не забораве и да су зато добили многе мученике и храмове и цркве посијане стазом од Коњица до Метковића.

- И ништа нам друго не преостаје него да том снагом утемељеном у Христовој вјери и молитвама Светога Саве и ми наставимо путевима обнове, прије свега, духовне, која треба да буде прожета Христовом нити и да оставимо нашим потомцима примјер какви смо се ми као народ и заједница показали на овом путу светосавском и путу Христовом - рекао је јереј Гојачић.

Предсједник Српског просвјетног и културног друштва "Просвјета" Градски одбор Мостар Сања Бјелица-Шаговновић рекла је да "Просвјета" и Црквена општина Мостар од 2009. организују у Мостару Светосавску академију.

Она је подсјетила да је први пут Светосавска академија у Мостару одржана 1883. године, када је организовао Алекса Шантић.

- Ми у Мостару настојимо да чувамо свој језик, вјеру и културу, што доказује и ова академија вечерас - рекла је Бјелица-Шаговновић.

Она је подсјетила да српска дјеца у долини Неретве немају могућност да похађају наставу на свом језику али да се кроз Просвјетину школу вриједно учи и ради и његује српска култура и језик у Мостару.

Ученица Просвјетине школе Марта Бјелогрлић рекла је да дјеца у овој школи током цијеле године уче српски језик, културу и вјеронауку и да им много значи што су се вечерас сви окупили и показали то што су радили током цијеле године.

Ученик Урош Боровчанин рекао је да српска дјеца у Мостару знају и говоре српски језик и да је то њихов матерњи језик иако у школама уче језике других народа.

На Светосавској академију међу великим бројем грађана Мостара били су и генерални конзул Србије у Мостару Васо Гујић и замјеник предсједника Градског вијећа Мостара Велибор Миливојевић.