latinica  ћирилица
29/01/2023 |  08:55 ⇒ 08:55 | Аутор: ТАНЈУГ

Вучић данас и сутра домаћин предсједнику Чешке Милошу Земану

Предсједник Србије Александар Вучић данас и сутра биће домаћин предсједнику Чешке Милошу Земану који ће боравити у званичној посјети Београду, током које ће бити отворен реконструисани Чешки дом, саграђен на Врачару прије скоро једног вијека.
Састанак Земана и Вучића (Фото архив: Инстаграм/buducnostsrbijeav) -
Састанак Земана и Вучића (Фото архив: Инстаграм/buducnostsrbijeav)

Земан ће посјетом Београду завршти свој други и посљедњи петогодишњи мандата предсједника Чешке, током кога је остао упамћен по извињењу Србији и српском народу због бомбардовања, а и реченице “Волим Србију и српски народ, не волим Косово“.

Коментаришући тада у мају 2021. извињење предсједника Чешке Милоша Земана за бомбардовање СР Југославије 1999. године, за које је дао сагласност као тадашњи премијер Чешке, предсједник Вучић је рекао да је то што се десило у Прагу "ући у уџбенике историје".

Земан се за бомбардовање извинио 18. маја 2021. у обраћању медијима послије разговора са Вучићем, који је боравио у дводневној посјети Прагу.

- Желио бих да се извиним за тадашње бомбардовање Југославије. Желио бих да замолим српски народ за опроштај. Све вријеме ме је то мучило. Када се одлучивало о бомбардовању, били смо тек неколико недјеља у НАТО. Били смо посљедњи који су дали сагласност - рекао је тада пред Вучићем чешки предсједник.

Земан ће у Београд допутовати данас касније по подне и његов долазак на аеродром "Никола Тесла" очекује се око 17 сати,

У понедјељак, другог дана посјете, Земан ће се састати са предсједником Србије Александром Вучићем, а планирано је и да двојица државника заједно отворе реновирани Чешки дом за који је камен темељац положен је октобра 1926. године.

Објекат је свечано отворен двије године касније у присуству градоначелника Београда Косте Куманудија, заступника краља Александра генерала Милана Зеленике, министра просвјете Милана Грола, представника Српске краљевске академије наука...

Подигли су га београдски Чеси сопственим прилозима уз подршку државе матице, а налази се на Врачару у Улици Светозара Марковића 79, али дуже од пола вијека није у њиховом власништву. Зграда је адаптирана и надограђивана.

Чешки дом, као и зграду у којој је амбасада Чешке у Београду, пројектовао је архитекта Алојз Мезера из Прага. Објекат има културно-историјске вриједности и представља рано остварење међуратне архитектуре модернизма.

Око 300 Чеха, колико их живи у Београду, положило је наду да ће добити свој простор назад од када су чули за договор предсједника Вучића и Земана и најаву да ће Земан отворити Чешки дом, односно како га је Вучић најавио “Чешку кућу“.

Да би све било по плану, требало је ријешити компликоване имовинске односе како би “Чешка кућа“ била поклон чешкој држави.

У техничкој документацији, који се односило на новопројектовану организацију простора, предвиђено је било да се, између осталог, у сутерену налази “Клуб/Удружење чешке бесједе“, у приземљу Чешки културни центар, као и сала чешког културног центра.

Први спрат ће такође бити намијењен за Чешки културни центар, док ће се на другом спрату налазити библотека и учионица.

Милош Земан (78) је први предсједник Чешке изабран непосредним гласањем. Претходна два предсједника, Вацлава Хавела и Вацлава Клауса, бирали су посланици у парламенту

Његов други и по уставу посљедњи петогодишњи мандат истиче у марту, када ће га на фукцији замијенити пензионисани НАТО генерал Петр Павел, који је у суботу побиједио у другом кругу предсједничких избора.