latinica  ћирилица
29/01/2023 |  09:33 ⇒ 12:59 | Аутор: РТРС

Ђоковић освојио Аустралијан опен

Новак Ђоковић игра против Грка Стефаноса Циципаса финални меч Аустралијан опена.
Новак Ђоковић (Фото: EPA-EFE/JOEL CARRETT AUSTRALIA AND NEW ZEALAND OUT) -
Новак Ђоковић (Фото: EPA-EFE/JOEL CARRETT AUSTRALIA AND NEW ZEALAND OUT)

6:3, 7:6, 7:6 - Крај: Ђоковић освојио Аустралијан опен!

6:3, 7:6, 6:6 – Тај-брејк

Реализовао је Новак свој први сервис, потом је из ритерна изненадио други сервис Циципаса, а освојио је и наредни поен за великих 3:0. Врхунском дефанзивом натјерао је Ђоковић ривала на нову грешку за огромних 4:0.

6:3, 7:6, 6:5 – Одличан Новак!

Одличан у првом поену био је Ђоковић, а потом је некоме из свог бокса на италијанском језику рекао да треба да оде на спавање. Урнебесна сцена заиста, али то није омело Новака који је потом пласирао директан поен из сервиса. Грешка Циципаса је значила и 40:0, а наредни сервис и крај гема!

6:3, 7:6, 5:5 – Циципас је издржао налет

Стигао је Ђоковић до 30:30, али је Циципас успио да реагује на прави начин и са сва узастопна поена да ријеши гем.

6:3, 7:6, 5:4 - Сјајан гем Новака

За све се Новак пита. Неколико лепих удараца, на 30:0 слајс бекхендом натјерао је противника на грешку. И онда бекхенд паралела за гем без изгубљеног поена.

6:3, 7:6, 4:4 – Ни промил шансе за напад

Сигуран и брз гем за Циципаса.

6:3, 7:6, 4:3 – Још једна "нула"!

У трећем поену се Новак суочио са чудном ситуацијом, лоптица је одскочила у десно, мало му је бјежала, али то није био већи проблем и гем је завршен са 40:0.

6:3, 7:6, 3:3 – Циципас сигуран

Лако је до 30:0 стигао Циципас, али је и направио дуплу сервис грешку. Послужио га је бекхенд за двије гем лопте.

6:3, 7:6, 3:2 – Сигуран Ђоковић

Поново је Ђоковић лако стигао до 40:0, а потом дроп ударцем и завршио гем.

6:3, 7:6, 2:1 - Циципас изједначио у трећем сету

Циципас је прекинуо мини серију Новака и изједначио на 2:2 у трећем сету.

6:3, 7:6, 2:1 – Мале несигурности

Новак све опуштеније игра бекхендом, погађа неке изузетно тешке ударце и сигурно ће пробати да настави ову серију гемова коју је започео, јер сада он води са 2:1 у 3. сету.

6:3, 7:6, 1:1 - Ђоковић одмах узвраћа

Брзо је Ђоковић консолидовао игру, није дозволио Циципасу да потврди брејк, него му је одмах узвратио одузимањем сервиса - 1:1 у 3. сету.

6:3, 7:6, 0:1 – Циципац почиње брејком 3. сет

Ђоковић је направио паузу послије драматичног другог сета и отишао до свлачионице, а по повратку је морао да се суочава са двије брејк лопте Циципаса. Промашио је неочекивано један бекхенд из средине и први пут у финалу Аустралијан опена изгубио сервис - 1:0 за Циципаса у трећем сету.

6:3, 7:6 – Драма у тај-брејку и сет за Ђоковића!

6:3, 6:6 –Тај-брејк!

Очекивала се „нула“, али је дуплом сервис грешком, првом у дуелу, Ђоковић дозволио ривалу поен. Промашио је и наредни први сервис, али га је затим Грк „пробио“ форхендом. Није могао више, Ђоковић је окончао гем и одвео сет у тај-брејк.

6:3, 5:6 – Сурови Циципас!

Сурово је Циципас окончао гем, без изгубљеног поена.

6:3, 5:5 –Новак љут на публику

Новак је љут на публику. У поену у којем се практично одлучује победник гема, па и сета, неко из публике је викао током поена што је разљутило Новака који је на крају ипак успио да освоји гем у којем је спасио и сет лопту.

6:3, 4:5 – Сигуран Циципас

Дјеловало је да се Ђоковић повукао, али је новом грешком ривала добио залет и смањио заостатак.
Ипак, грешка је значила и крај гема, без прилике за брејк.

6:3, 4:4 – Изједначење

Запријетио је Циципас, Ђоковић је одговорио за 30:30, а потом се бриљантно бранио и натјерао ривала на лош волеј за предност и прилику да заврши гем.

6:3, 3:4 – Новаков пад и расправа са Иванишевићем

Велики раст самопоуздања је осјетио Циципас послије фантастичне бекхенд паралеле, али је Ђоковић то поништио бриљантним ритерном за директан поен. Новом грешком Циципас је поклонио поен, али је услиједио Ђоковићев пад који га је избацио ритма и потом омогућио ривалу предност. "Трећи пут те питам, шта да радим? Реци ми", каже Новак Горану Иванишевићу.

6:3, 3:3 – Сјајан Новак!
Шта грешим?, питао је Ђоковић Иванишевића послије првог изгубљеног поена у шестом гему, а затим се исправио, изједначио, а потом и повео са 30:15. Бруталан сервис је затекао Циципаса, а потом и феноменална промјена ритма за крај гема.

6:3, 2:3 – Ништа од брејк лопте

Дуплом сервис грешком Циципас је прво поклонио Новаку изјендачење, а онда је Новак вјероватно могао боље на други сервис Грка. Гем је завршен након винера Стефаноса из средине поља.

6:3, 2:2 – Новак је издржао први тест!

Двије грешке из бекхенда заредом су ставиле Ђоковића под притисак, није функционисао први сервис, али је смеч ријешио проблеме и спријечио Циципаса да дође до двије прилике за брејк, поравнавши на 30:30. Сервис је урадио своје у наредном поену, а затим је услиједио поклон ривала и избачена „балон“ лопта у аут – услиједио је ас за крај гема.

6:3, 1:2 – Циципас „пустио руку“

Пронашао је свој форхенд Циципас, пробио је Ђоковићев зид у гему и диктирао је ритам, реванширавши се за претходну „нулу“.

6:3, 1:1 – Сурово!

Још једна „нула“ за ривала на Новаков сервис!

6:3, 0:1 – Сигуран Циципас

Одличном бекхенд паралелом Циципас је стекао две прилике да заврши први гем у другом сету, а потом је одапео форхенд за крај.

6:3 – Сет за Ђоковића!

Сервис и форхенд за први поен, мрежа противника за други, али је ту серија стала јер је Циципас појачао ритам и натјерао Ђоковића на грешку. Паметним сервисом у страну Новак је стекао двије сет лопте, а већ прву је искористио за крај сета, послије свега 36 минута!

Грк се не предаје - 5:3

Два аса за крај гема за Циципаса, укупно шест од почетка меча.

Ђоковић доминира у сервис гемовима - 5:2 (0:0)

Одличан Новаков проценат првог сервиса (70%) и реализација поена на први сервис од 93% (13/14) не остављају Циципасу простора да уради нешто у гемовима.

Циципас сервисима остаје у сету - 4:2 (0:0)

Мало је недостајало да Ђоковић као против Рубљова или Пола направи и други брејк у почетном сету, ипак Циципасу сервис помаже да прекине Новакову серију - 4:2.

Потврђен брејк, Новак води 4:1 (0:0)

Успио је Новак да потврди брејк и поведе са 4:1. Имао је српски тенисер 40:0, затим изгубио наредна два поена, али је Новак успио да гем заврши прије изједначења.

Новак прави брејк, 3:1 (0:0)

Гем у којем је виђен најљепши поен у досадашњем дијелу меча завршен је брејком Ђоковића. За разлику од претходног сервис гема Циципаса, Новак је овај пут искористио прву прилику да одузме сервис противнику.

Брз Новаков сервис гем - 2:1

Само минут ипо било је потребно Ђоковићу да добије сервис гем са нулом и врати вођство - 2:1.

Циципас спасио двије брејк копте -1:1

Три неизнуђене грешке Циципаса, кога Новак тјера да скоро искључиво игра бекхендом, па је Ђоковић имао двије брејк лопте. Грк одлично одсервирао и ипак изједначио резултат - 1:1.

Сигуран почетак Ђоковића - 1:0

Одличан старт Ђоковића, као и у већини претходних мечева одсервирао је ас већ у првом гему и добио га са једним изгубљеним поеном.

Меч је почео!

Ђоковић је први на сервису.

Финале под кровом "Род Лејвер арене"

У Мелбурну је почела да пада киша, па ће мушко финале између деветоструког шампиона Новака Ђоковића и Стефаноса Циципаса бити одиграно у дворанским условима, јер је кров "Род Лејвер арене" затворен.

Тенисери изашли на терен, финале ускоро почиње

Новак Ђоковић и Стефанос Циципас изашли су пред око 15 хиљада гледалаца у "Род Лејвер арени" на прво мушко гренд слем финале у 2023. години.

Српском асу то је 33. финале на гренд слем турнирима, док је најбољи грчки тенисер свих времена други пут у финалу гренд слема и поново му је ривал Новак, као у јуну 2021. на Ролан Гаросу.

Ово је шести пут да се Ђоковић и Циципас састају у финалу неког турнира. Новак је добио свих пет претходних финала, укључујући и чувени меч за титулу на Ролан Гаросу 2021. када је преокренуо резултат против грчког тенисера од 0:2 у сетовима.

На путу до свог десетог финала Аустралијан опена Ђоковић је изгубио само један сет - у мечу другог кола против Француза Енца Куакоа. Роберта Карбаљеса Баену, Григора Димитрова, Алекса де Минора, Андреја Рубљова и у полуфиналу Томија Пола савладао је резултатом 3:0.

Стефанос Циципас је у полуфиналу савладао Карена Хачанова из Русије послије четири одиграна сета, а са турнира у Мелбурну претходно је елиминисао и Јиржија Лехечку (3:0), Јаника Синера (3:2), Талона Грикспора (3:0), Ринкија Хиџикату (3:0) и Кентана Алиса (3:0).

Ђоковић и Циципас данас не играју само за трофеј јер ће други пут заредом финалисти гренд слема директно одлучивати и о првом мјесту на АТП листи, што се десило и у Њујорку прошле године, када је Карлос Алкараз побиједио Каспера Руда са 3:1 у сетовима и постао најмлађи свјетски број један у историји, са само 19 година и четири мјесеца.