latinica  ћирилица
29/01/2023 |  09:57 ⇒ 10:16 | Аутор: sputniknews.com

Рогозин: Спремни руски роботи за уништавање "леопарда" и "абрамса"

Четири ударна роботизована оклопна возила "Маркер" су спремни и припремају се за слање у Донбас, написао је на Телеграму бивши директор Роскосмоса и руководилац научно-техничког центра "Царски вукови" Дмитриј Рогозин.
Дмитриј Рогозин (Фото: EPA-EFE/MAXIM SHIPENKOV) -
Дмитриј Рогозин (Фото: EPA-EFE/MAXIM SHIPENKOV)

- Извршни директор компаније из Магнитогорска "Андроидна техника" Евгеније Дудоров је саопштио да је почео утовар четири беспилотна робота "Маркер" који ће затим бити послати у Донбас - истакао је Рогозин.

Он је раније за Спутњик изјавио да ће у фебруару у зону специјалне војне операције стићи четири робота "Маркер" који ће бити у обавјештајној варијанти и ударној верзији.

Роботи ће учествовати у борбама након тестирања на полигону.

Он је навео да овај робот може да аутоматски уништава тенкове "абрамс" и "леопард" и друге машине помоћу електронског каталога у контролном систему са сликама непријатељске технике.

Робот "Маркер" је произвела компанија "Андроидна техника" заједно са Фондом перспективних истраживања.

Роботски комплекс је тежак око три тоне и има најнапредније вjештине аутономног кретања, а објекте препознаје помоћу технологија вjештачке интелигенције.

Аутономија платформе је обезбjеђена модуларним мултиспектралним системом, у коме се подаци обрађују помоћу алгоритама неуронске мреже.