latinica  ћирилица
29/01/2023 |  10:30 ⇒ 11:04 | Аутор: СРНА

Пузигаћа: Уклонити џамије са српске земље у ФБиХ

Предсједник Удружења радника и инвалида рада избјеглих из Хрватске са држављанством БиХ Никола Пузигаћа рекао је да џамије изграђене на српској бесправно одузетој земљи у Федерацији БиХ морају бити уклоњене по угледу на рушење православне цркве у Коњевић Пољу на земљишту Фате Орловић.
Никола Пузигаћа - Фото: СРНА
Никола ПузигаћаФото: СРНА

- Надлежне институције Републике Српске морају хитно да у сарадњи са властима ФБиХ утврде тачне локације на којима су на српској бесправно одузетој земљи изграђени ови вјерски објекти - изјавио је Пузигаћа.

Он је апеловао да Срби у ФБиХ прво искористе сва правна средства и затраже да им се врати бесправно одузета земља и да покрену поступак измјештања џамија са њихове земље.

- По угледу на случај Фате Орловић у Коњевић Пољу са чије земље је уклоњена црква, тражимо да се српске земље уклоне све џамије - истакао је Пузигаћа.

Пузигаћа је раније позвао Србе да поднесу појединачне тужбе због одузете имовине у ФБиХ и потврдио да ће и ово удружење предузети све правне радње ради заштите њихових имовинских права.

Он је навео да је општина Сански Мост у мјесној заједници Лушци Паланка, одузела приватну имовину гдје је живјело 15.000 Срба, који су се углавном бавили пољопривредом и били запослени у земљорадничкој задрузи.