latinica  ћирилица
29/01/2023 |  11:04 | Аутор: СРНА

Марчета: Утврдити тачне податке о одузетој српској имовини

Предсједник Удружења протјераних грађана општине Дрвар Миле Марчета истакао је да се морају утврдити тачни подаци о бесправно одузетој српској зејмљи на подручју ФБиХ и покренути поступак њеног враћања стварним власницима.
Миле Марчета - Фото: РТРС
Миле МарчетаФото: РТРС

- Потребно је да се на институционалном нивоу у катастру провјере и доставе тачни подаци и докази о одузетој српској имовини у ФБиХ, као и земљишта на којима су подинуте џамије на простору ФБиХ - рекао је Марчета Срни.

Марчета каже да је на подручју Сарајева подигнут велики број џамија, али да није утврђено да ли су изграђене на приватном или државном земљишту.

Он је рекао да након утврђивања стварног стања на терену, протјерани Срби у ФБиХ морају покренути поступак враћања бесправно одузете имовине и измијештања џамија по угледу на рушење православне цркве у Коњевић Пољу на земљишту Фате Орловић.

- Мислим да је по овом питању затајила међународна заједница и домаћа јавност. О овом сложеном проблему у ФБиХ не може се говорити без аргумената и доказа - истакао је Маречета.

Он је рекао да Удружење подржава одлуку Уставног суда ФБиХ у којој се наводи да су природни ресурси у надлежности локалних заједница.

- На подручју Дрвара, Гламоча и Грахова годинама се врши бесправна сјеча шуме и одвозе милиони кубика трупаца од чега локалне заједнице немају никакве користи - закључио је Марчета.