latinica  ћирилица
29/01/2023 |  11:07 ⇒ 11:11 | Аутор: sputniknews.com

Холандски адмирал: НАТО спреман за директан сукоб са Русијом ако Москва пређе црвену линију

Сјеверноатлантска алијанса спремна је за директну конфронтацију са Русијом, изјавио је предсједник Војног комитета НАТО-а, холандски адмирал Роб Бауер, у интервјуу за португалску телевизију РТП.
Роб Бауер (Фото: EPA-EFE/STEPHANIE LECOCQ) -
Роб Бауер (Фото: EPA-EFE/STEPHANIE LECOCQ)

Он је рекао да је послије почетка специјалне операције у Украјини НАТО одлучио да учврсти источно крило Алијансе, упутивши додатне снаге у Мађарску, Словачку, Бугарску и Румунију.

- Мислим да је то важан сигнал Русима да се наш став промијенио: да им покажемо да смо спремни, ако им падне на памет да дођу до (граница) НАТО-а - истакао је Бауер.

Истовремено се оградио да ће НАТО бити спреман да одговори само уколико Русија пређе црвену линију инвазијом на неку од земаља-чланица Алијансе.

Бауер је нагласио да земље-чланице НАТО-а треба да буду боље припремљене, пошто војна иницијатива сада припада Русији.

- Чињеница да ваш непријатељ има боље оружје није проблем вашег непријатеља. То је ваш проблем - констатовао је он.

Он је оцијенио и да се мора повећати производња у одбрамбеној индустрији.

- Морамо да повећамо производњу одбрамбене индустрије и већ се све више разговара о тој теми на националном нивоу. То би могло да значи давање приоритета одређеним сировинама, одређеним производним капацитетима потребним за одбрамбену индустрију, а не за цивилну. О овим приоритетима треба разговарати… ратној економији у мирнодопским условима - објаснио је Бауер.

Он је истакао да је у посљедњих четврт вијека глобална економија функционисала по принципу "сада и тада", али су значајни материјално-технички губици открили слабост оваквог приступа.

Како је навео, обје стране троше много муниције и деструктивног материјала: борбене тенкове и авионе.

- Обје стране морају да купе доста сировина и муниције да би наставиле да се боре. Проблем за обје стране је што и западна и руска одбрамбена индустрија морају да повећају производњу - рекао је он.

Да би се постигла ова транзиција, биће неопходна промјена менталитета становништва, што је крајност коју је описао као "тешку".

- Морамо се побринути да Руси не добију сукоб у Украјини. Ако то учине, имаћемо много већи проблем у смислу новца и одбране: Руси ће бити на нашим границама - упозорио је он.

Бауер је истакао пренаоружавање као један од главних приоритета Алијансе, за коју је такође признао да је изгубила монопол на војну иницијативу.

У међувремену, Москва има стратешке циљеве који превазилазе Украјину и настоји да поврати димензије бившег Совјетског Савеза, закључио је он.