latinica  ћирилица
29/01/2023 |  11:32 ⇒ 11:52 | Аутор: sputniknews.com

Шолц: Ловци неће бити испоручени Кијеву

Њемачки канцелар Олаф Шолц критиковао је све веће захтјеве за новим наоружањем за Украјину и још једном одбацио идеју о испорукама ловаца.
Олаф Шолц (Фото: EPA-EFE/JOHANNA GERON / POOL) -
Олаф Шолц (Фото: EPA-EFE/JOHANNA GERON / POOL)

- У Њемачкој, чим се донесе једна одлука, почињу нове дебате. Када се тако нешто дешава, онда то није озбиљно, то поткопава повјерење грађана у одлуке владе - рекао је Шолц у интервјуу њемачком листу Тагешпигел.

Он није појаснио чије захтјеве има у виду, њемачке или захтјеве страних политичара. Према његовим ријечима, Украјина тражи све више наоружања.

Њемачки канцелар је рекао да се озбиљно односи према заклетви коју је дао и да мора да учини све да се догађаји у Украјини не претворе у сукоб између Русије и НАТО-а.

- Ми не пратимо оне који готово олако препоручују Њемачкој да иде напријед. Увијек дјелујемо у складу са међународном координацијом. Свака друга одлука би била неодговорна и повећала би ризик од ескалације - додао је Шолц.

Након што је Њемачка ове недјеље објавила да је спремна да Украјини испоручи тенкове, од Берлина су одмах тражили ново наоружање.

Бивши амбасадор Украјине у Берлину, замјеник министра спољних послова Украјине Андреј Мељник је изјавио да су им потребни ловци. Шолц је тај захтјев одбио.

Њемачка је раније објавила да је Украјини испоручила хаубице, пјешадијска борбена возила, противваздухопловне системе и тенкове, међу којима и 14 тенкова "леопард 2".