latinica  ћирилица
29/01/2023 |  12:09 ⇒ 19:30 | Аутор: sputniknews.com

МИП Русије: Украјинско гађање болница - ратни злочин, организатори ће бити кажњени

Гранатирање болница у Новоајдару и Новој Каховки од стране украјинске војске представља ратни злочин Кијева и његових западних господара, а организатори и извршиоци ће бити кажњени, саопштило је руско Министарство спољних послова.
Министарство спољних послова Русије (Фото: EPA-EFE/YURI KOCHETKOV) -
Министарство спољних послова Русије (Фото: EPA-EFE/YURI KOCHETKOV)

- Намерно гранатирање постојећих цивилних медицинских објеката и циљано убијање цивила су тешки ратни злочини кијевског режима и његових западних господара - наводи се у саопштењу Министарства.

Министарство је навело да изостанак реакције Сједињених Америчких Држава и других земаља НАТО-а на ово још једно монструозно гажење међународног хуманитарног права од стране Кијева "још једном потврђује њихову директну умијешаност у сукоб и умијешаност у извршене злочине".

- Међународне структуре позване да дају непристрасну оцјену оваквих аката такође ћуте - нагласило је руско Министарство.

Министарство је навело да западне земље упорно игноришу еклатантна варварска дејства нацистичког кијевског режима, који убија цивиле.

- Западне земље, заједно са Кијевом, хистерисале су у вези са провокативним инсценирањем "злочина" руске војске у Бучи и Ирпену, којих заправо није било, али упорно не примјећују еклатантна варварска дејства нацистичког режима у Кијеву, који убија цивиле из америчког, британског, француског и њемачког оружја. Они се воде идејом стварања илегалног "трибунала" против Русије, али ништа не говоре о потреби да се суди украјинском руководству и војницима за њихове очигледне свакодневне злочине. Иза такве неспретне тактике стоји јасан покушај да се скрене пажња са сопствене одговорности за њихово извршење - оцјењује Министарство.

Министарство је напоменуло да "западњаци и Кијев немају ни формално ни морално право на поменуте апсурдне оптужбе против нас".

- Постоје очигледни двоструки стандарди. Сва ова кривична дјела безакоња која су починиле кијевске оружане групе под окриљем Запада неће остати некажњена. Она се пажљиво биљеже. Организатори и извршиоци ће добити неизбјежну казну - истиче се у саопштењу.

Оружане снаге Украјине су ракетним системима "хајмарс" америчке производње и обавјештајним подацима које су дале земље НАТО-а, укључујући сателитске, гађале болницу у Новоајдару у ЛНР 28. јануара.

У нападу је погинуло 14 људи, а 24 је лакше и теже рањено.

Касније тог дана, украјинске трупе испалиле су 17 ракета на Нову Каховку у Херсонскоиј области, од којих је трећина експлодирала на територији локалне болнице.