latinica  ћирилица
29/01/2023 |  12:41 ⇒ 12:42 | Аутор: РТС

Весић: Комисија која је истраживала акцидент код Пирота завршила посао, предаће извјештај тужилаштву

Министар грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Србије Горан Весић рекао је да је комисија, која је истраживала жељезнички акцидент код Пирота, завршила посао и да ће извјештај бити предат тужилаштву на коме је да процијени да ли постоји одговорност или не, пише Танјуг, а преноси РТС.
Пирот - цистерна амонијака (Фото: TANJUG, MGSI (HO) -
Пирот - цистерна амонијака (Фото: TANJUG, MGSI (HO)

Весић је рекао да, ако постоји било чија одговорност, тај неће бити заштићен.

Он је поручио да ће се видјети и ко је крив за вишегодишње чекање да се приступи реконструкције пруге од Ниша до Пирота, за шта је европски новац обезбијеђен прије четири године.

Весић је рекао да је од Инфраструткура жељезница Србије тражио списак свих критичних мјеста, да напишу шта су урадили, и да наведу које ће мјере да предузму на санацији.

- Контролисаћемо како ће санирати. Не буду ли то урадили, неко ће одговорати - рекао је Весић.

Оцијенио је да су хаварије на српским пругама посљедица вишедеценијског неулагања.

Навео је и да предстоји период великих улагања у пруге Србије и то не само у изградњу брзих.

Весић је рекао да је Србија кандидовала код ЕУ за реконструкцију пет регионалних пруга ка својим границама, те да је ријеч о укупно 600 километара пруга, у које би са електрификацијом требало уложити милијарду евра.

Он је навео да је за жељезницу у буџету ове године издвојено 6,5 милијарди динара, док је то прошле године било милијарду, те да ће акценат бити на регионалним и магистралним пругама.

Рекао је да ће по уговору за реконструкцију пруге Београд–Ниш, укупно вриједну 2,2 милијарде евра, ЕУ дати 600 милиона евра бесповратно, 1,2 милијарде евра биће кредит код Европске инвестиционе банке, а око 400 милиона евра биће из буџета Србије.

Весић је најавио даље радове на Барској прузи, те да ће Србија са Бугарском пројекте реконструкција пруга ка Источној Србији кандидовати за ЕУ подршку.