latinica  ћирилица
29/01/2023 |  16:04 ⇒ 16:07 | Аутор: Агенције

Француска: Најављено више од 200 штрајкова

Широм Француске наредне седмице биће одржано више од 200 штрајкова против пензионе реформе, што су друге општенационалне демонстрације против повећања старосне границе за одлазак у пензију, јавили су француски медији.
Протести у Француској (Фото: EPA-EFE/CHRISTOPHE PETIT TESSON/илустрација) -
Протести у Француској (Фото: EPA-EFE/CHRISTOPHE PETIT TESSON/илустрација)

Синдикати радника градског превоза у Паризу, као и запослени на париском аеродрому "Шарл де Гол" и радници успињача на француским скијалиштима већ су најавили учешће у новој рунди штрајкова.

Радници скијалишта у Француској најавили су од 31. јануара "неограничене штрајкове" због пензионе реформе, плата и услова рада.

Француска премијерка Елизабет Борн је 10. јануара представила нацрт закона о пензионој реформи, који Влада планира да спроведе у септембру ове године.

Према том плану, Влада ће почети да повећава старосну границу за пензионисање за три мјесеца по години од 1. септембра, постепено повећавајући је са садашње 62 на 64 године до 2030. године.

Прве општенационалне демонстрације против реформе организовало је осам водећих француских синдиката широм земље 19. јануара, које су окупиле око два милиона људи.

Више од 200 штрајкова организовано је широм земље, а највећи протести одржани су у Паризу, Марсеју, Лиону, Тулузу, Лилу и Нанту.

Министар транспорта Клемон Боне рекао је да ће саобраћај 31. јануара бити озбиљно поремећен због најављених штрајкова.

Боне је истакао да је Влада спремна да преговора са синдикатима, али да се суштина реформе неће мијењати.