latinica  ћирилица
29/01/2023 |  17:46 ⇒ 20:09 | Аутор: РТРС

Требиње - једна од дестинација која је привукла највише туриста (ВИДЕО)

Протекла 2022. година била је рекордна за туризам у Српској. Први пут број ноћења премашио је милион и то за 36 хиљада 569 ноћења. Евидентирано је 480 хиљада 780 долазака, а број страних и домаћих гостију је прилично изједначен. Највећи број ноћења оставрили су туристи из Србије, Хрватске, Словеније, Црне Горе те Њемачке. Подаци су то Републичког завода за статистику.
Требиње - Фото: РТРС
ТребињеФото: РТРС

Требиње је свакакао једна од дестинација која је привукла највише туриста у прошлој години. У туристичкој организацији осмислили су како да привуку госте и у овом , традиционално незанимљивом периоду године.

Љето већ заборављено, а прошли и јануарски празници. Слика на у улицама Требиња сада потпуно другачија: ријетки пролазници , полупразна градска пијаца и трг који у сезони врве животом. Када оду туристи, град се врати на "фабричка подешавања". Некоме то одговара, некоме не.

Добар дио услужних радњи уопште не ради , на штандовима гдје се продају сувенири сада се сунчају мачке. Ријетки су продавци на пијаци, посла је мало па се има времена и за плетиво.

Као и у већини љетњих туристичких центара, и у Требињу све је израженија тзв. "сезоналност" , односно период великих гужви, и период "зимског сна".

Како би се нешто ипак промијенило, и како би и традиционално незанимљиви фебруар био макар мало "живљи", у Туристичкој организацији Града Требиња осмислили су иновативну промотивну кампању: да за туристе из Србије током сретењских празника понуде низ погодности.

- Један од циљева да управо и у том периоду године који је "мртав" привучемо туристе , да понудимо садржаје - рекао је Жарко Вицо из Туристичке организацијр Града Требиња.

Кампања "Ваш празник, наш град" увелико је кренула и већ има позитивних повратних резултата. Туристички радници се надају да ће Сретење у Требињу, заједно са “Празником мимозе” који се у истом периоду одржава на црногорском приморју бити добитна комбинација , и да ће овог фебруара по први пут град ипак "оживјети".