latinica  ћирилица
29/01/2023 |  18:17 ⇒ 20:03 | Аутор: РТРС

На оба јавна Универзитета активно се ради на модификацији студијских програма (ВИДЕО)

На оба јавна Универзитета у Српској активно се ради на модификацији студијских програма. Циљ је да се оспособе кадрови који су потребни тржишту, испита оснивање нових високошколских установа, али и да се омогући већа међународна размјена професора и студента. Иако је ово дуготрајан процес, одређен напредак је примјетан.
Универзитет у Бањалуци-Ректорат - Фото: РТРС
Универзитет у Бањалуци-РекторатФото: РТРС

Реформа високог образовања односи се на примјену европских препорука за високошколске установе. У Српској се проводи на скоро свим студијским програмима. Један од примјера реорганизације студијског програма јесте и Факултет политичких наука Универзитета у Бањалуци.

- Ми смо имали модификације свих студијских програма. Примјер је и ФПН, гдје је уписана друга генерација по новим студијским програмима и новим излазним профилима - рекао је ректор Универзитета у Бањалуци Радослав Гајанин.

Посљедњи Закон о високом образовању донесен је 2020. године, када је формиран и Савјет за реформу високог образовања. Новина је да су чланови Савјета, поред академске заједнице, и представници министарства и привреде. Циљ је да се уради опсежна и детаљна анализа тржишта, ради добијања јаснијег прегледа о потребама радних профила на тржишту рада. Тим поводом донесен је и документ назван Мрежа.

- Да би се дефинисао број уписаних студената на сва три цуклуса студија, затим, да се дефинише оправданост оснивања нових високошколских установа и студијских програма, да се дефинише листа дефицитарних занимања и шта нам је све потребно - навела је предсједник Савјета за реформу високог образовања Недељка Ивковић.

Оно што је сигурно јесте да ће се на основу анализа, студијски програми спајати, а потом ће се на задњој години студија одвајати излазни профили. Поједини програми биће и укинути. Оно на чему је потребно радити јесте заштита и очување националних предмета као што су српски језик и историја. У наредном периоду можемо очекивати и законске промјене које би требало да подрже реформу високог образовања, најавио је ресорни министар.

- Са друге стране, урадићемо контролу квалитета високог образовања и покушати да унаприједимо одређене студијске програме као и да афирмишемо што већи број студента да упишу један од два Универзитета у Српској - изјавио је министар за научнотехнолошки развој, високо образовање и информационо друштво Републике Српске Жељко Будимир.

Будимир додаје да ће иницијатива бити и за увођење српског језика на све студијске програме, али и увођење наставе на енглеском језику.

Томе би свакако требало да допринесе и међународна размјена студента, нарочито са Академском заједницом Србије, сматра професор безбједности Предраг Ћеранић.

Тренутно Савјет за реформу високог образовања проводи истраживања и анкете у средњим школама, анализира се уписна политика из 2022/23 академске године, наставља реорганизација студијских програма, а у овој години требало би да буде усвојена и нова стратегија о високом образовању ради унапређења добрих и мијењања лоших ствари .