latinica  ћирилица
29/01/2023 |  19:01 ⇒ 30/01/2023 | 10:30 | Аутор: РТРС

За сада без одговора како смањити миграције (ВИДЕО)

Негативан природни прираштај и миграције узимају данак у читавом региону. Исељавање у развијене европске земље постао је тренд посљедњих неколико година, па не чуди што је попис становништва у Србији и Хрватској показао да су у претходној деценији изгубиле по пола милиона становника.
Гранични прелаз - Фото: РТРС
Гранични прелазФото: РТРС

О новом попису у овој години у БиХ се још не размишља. И са њим и без њега, и код нас и у региону, тешко је доћи до тачног броја оних који су напустили своју земљу. Због чега одлазе и и шта им нуде обећане земље?

Нема онога ко не познаје некога ко је из ових или оних разлога отишао у иностранство. Анкетирани наводе да је главни разлог посао, док има и оних који не намјеравају да оду.

Колико је људи из БиХ отишло да живи у иностранство - нико поуздано не зна, јер су многи задржали адресе становања и држављанство. Питање да ли је до таквог податка уопште могуће доћи. Не само код нас, већ и у другим земљама. Стручњаци за демографију имају свој начин како долазе до тих података.

Демограф Стево Пашалић наводи да је од пописа отишло 233.719 грађана, а не, како неки тврде из разних разлога, око пола милиона. Од тога у Њемачку 56.000 грађана.

Узмемо ли ово као тачан податак, БиХ је у посљедњој деценији због миграција остала без једног већег града. Није за утјеху, али треба поменути да смањење броја становника није само наш, већ много шири проблем. Попис у Србији је показао да и у овој земљи живи пола милиона мање становника неко прије десет година.

Како стати у крај и спријечити миграције - за сада питање без правог одговора. Стручњаци сматрају да га не може ријешити ни политика ни струка. Развијене европске земље често су, оправдано или не, мамац за наше грађане. Ни европске интеграције, готово је сигурно, не би биле рјешење. Чак шта више, ако је судити по Хрватској то могу још повећати.

Демографи подсјећају, да одлазак становништва не може бити заустављен без сарадње са земљама у које одлазе. Али, свако гледа свој интерес, па су тако олакшице, које најављује званични Берлин, додатни тег око врата мање развијеним економијама.