latinica  ћирилица
30/01/2023 |  07:08 ⇒ 12:45 | Аутор: СРНА

Додјелом награда завршен 16. Кустендорф (ВИДЕО)

Уручењем награде "Дрво живота" драмском писцу и академику Душану Ковачевићу и додјелом награда најбољим филмовима у такмичарском програму синоћ је на Мокрој Гори завршен 16. Међународни филмски и музички фестивал Кустендорф.
16. Кустендорф (Фото: Танјуг/ Дарио Констатиновић) -
16. Кустендорф (Фото: Танјуг/ Дарио Констатиновић)

Главна награда фестивала "Златно јаје" додијељена је израелској редитељки Тал Кантор за анимирани филм "Писмо свињи".

"Сребрно јаје" додијељено је редитељки Дулми Пурев-Очир из Монголије за филм "Снијег у септембру", а "Бронзано јаје" припало је мађарској редитељки Ани Ђимеши за филм "Африкат".

Одлуку је донио жири који су чинили италијанска редитељка Сузана Никјарели, глумац Славко Штимац и израелски продуцент, редитељ и сценариста Давид Ној.

Награда за најбољу фотографију "Вилко Филач" додијељена је Евану Марагкоудакису из Грчке за остварење "На Ксерксовом трону" у режији Еви Калојиропулу.

Награду "Дрво живота", која се додјељује истакнутим ствараоцима за будуће филмове, академику Ковачевићу је уручио оснивач Кустендорфа прослављени режисер Емир Кустурица.

Ковачевић рекао је да му је част што је на једном од најважнијих филмских фестивала на свијету.

- Награда "Дрво живота" важна је из два разлога. Први је што је то награда за моје досадашње филмско стваралаштво, а други је да је ово награда за будуће филмове, што је лепа обавеза - истакао је Ковачевић.

Обраћајући се присутнима, Кустурица је рекао да фестивал затвара ријечима - мислите на слободу и трагајте за изгубљеном слободом која је нестала из наших живота.

Фестивал Кустендорф одлучио је да додјели и специјално признање редитељки из Србије Александри Лазаровски за филм "Више од живота".

Осим омажа посвећеног стваралаштву Душана Ковачевића, у сали "Проклета авлија", посљедње вечери Кустендорфа, наступио је ансамбл Народног позоришта у Београду.

Они су извели тачку из балета "Ко то тамо пјева", настао на основу Ковачевићевог сценарија за истоимени филм, на музику Војислава Вокија Костића и у кореографији и режији Сташе Зуровца.

Под слоганом "Умјетност изнад свега", од 25. јануара у Дрвенграду је приказано 27 филмова, од тога 14 у такмичарском програму.

Кустендорф је традиционално у пет фестивалских дана угостио значајне ауторе, глумце и музичаре, те бројне младе филмске ауторе и студенте филмских школа из цијелог свијета.

Своја остварења представили су студенти и млади аутори из Мађарске, Србије, Русије, Узбекистана, Израела, Грчке, Чешке, Ирана, Словачке, Монголије и Швајцарске.

Радионице су одржали гости Кустенодорфа Сузана Никјарели, Паоло Вирци и Паоло Фјоре Анђелини из Италије, Грегорио Грациозо из Бразила и Чије Хајакава из Јапана, након пројекција својих филмова.

Кустендорф има некомерцијални карактер и одржава се сваке године у јануару.