latinica  ћирилица
30/01/2023 |  07:38 ⇒ 11:21 | Аутор: Б92

Ђоковић: Трофеј у Мелбурну од великог значаја и носи посебну тежину

Десетоструки шампион Аустралијан опена, Новак Ђоковић, прошетао је трофеј кроз ботаничку башту у Мелбурну.
Новак Ђоковић (Фото: EPA-EFE/JAMES ROSS) -
Новак Ђоковић (Фото: EPA-EFE/JAMES ROSS)

Ту је најприје пред бројним фоторепортерима позирао са пехаром, да би потом попричао и са новинарима, најприје страним, а онда и српским.

Честитики поводом историјског успјеха и 22. Гренд слем титуле и даље пристижу и има их јако много.

- Још нисам прошао кроз све поруке, ни на друштвеним мрежама, ни моје личне. Чуо сам се са женом и дјецом и најбитнијим људима, са којима ми је то било битно да урадим. Почео сам да пролазим кроз честитке, и тешко ми је да издвојим једну-двије или три јер би то било незахвално према свим људима који су ми честитали. Доста људи ми је честитало, треба све да видим. Почасатвован сам и презахвалан, јер некако човјек не зна докле допире његов утицај и драго ми је што моје колеге из осталих спортова прате и пружају подршку - рекао је Ђоковић.

Новак је упитан о чему је мислио пред спавање након освојеног трофеја.

- Искрено, није било неке посебне мисли. Пред финале ми је било теже да заспим јер ту има доста мисли и различитих сценарија, а синоћ се у секунди десила транзиција у другу димензију - додао је.

Неће бити организована прослава у Београду, као што је било за пређашње велике успјехе.

- По ономе што ја знам, неће бити прославе оне класичне, у смислу организације неког дочека. Било је дочека више пута и стварно мислим да је сада доста. Јесте свака титула посебна, посебно у овом дијелу моје каријере, али стварно не знам да ли су моји родитељи нешто планирали да организују јер су они непредвидиви, увијек ме изненаде. Али желио бих да искористим прилику да се захвалим нашим људима који су дошли јуче у огромном броју, а били су ван стадиона. Било је доста људи на стадиону, али и ван њега. Тек сам касније схватио када сам видио снимке, колико их је било и желио бих да се извиним јер нисам успио да им посветим пажњу, дам потпис, сликам се. Знам да је било пуно дјеце која су дошла, очекујући да ће добити потпис, и жао ми је што нисам све постигао. Извињавам се. Деефинитивно, послије оних сцена од јуче, закључио сам да никада нисам имао већу подршку. На њиховим крилима подршке сам успио да освојим овај трофеј - казао је Новак.

Ђоковић је познат као неко ко се строго држи распореда, устаљеног програма. Да ли би послије оваквог једнох успјеха дао себи одушка?

- Сви треба да имају неку равнотежу, трудим се да будем организован и да испуњавам све обавезе, а са друге стране волим спонтаност иако можда због природе мог посла немам много времена за то. Волим организацију и да знам унапријед шта и како треба да урадим, како да се понесем, како бих имао менталну јасноћу. Као индивидуални спортиста, колико год људи у тиму имао и стручњака који ми помажу на овај или онај начин, сам морам неке ствари да поставим како треба. Волио бих да ускоро станем на скије, али не знам како би ова нога одреаговала да сада одем на стазу. Вјероватно бих се вратио са једном ногом, али потрудићу се да ускоро, ове зиме, могао да станем на стазу и скије - признаје Ђоковић.

Када се сагледају све околности, трофеј у Мелбурну је од великог значаја и носи посебну тежину.

- Ово јесте био један од најзначајнијих трофеја који сам освојио. Без претјеривања. Прошао сам кроз доста изазова у протеклих мјесец дана и наравно знамо шта се десило прошле године, размишљао сам како ће ме дочекати ове и ово са оцем, па повреда, али све то када се скупи и сумира, сигурно постоји неки виши разлог зашто се то све тако догодило. Али ето, ја стојим пред вама данас са трофејем, захвалан што се све тако догодило јер знам да су ме све те околности погурале да освојим трофеј - закључио је он.

Новак ће се у Београд вратити за седам, осам дана.