latinica  ћирилица
30/01/2023 |  08:42 ⇒ 11:07 | Аутор: Агенције

Снажни земљотреси у Кини; Наређена евакуација

Потрес јачине 5,8 степени Рихтерове скале погодио је данас Јужни Синђан у Кини, саопштио је Европско-медитерански сеизмолошки цента.
Земљотрес у Кини (Фото: EMSC) -
Земљотрес у Кини (Фото: EMSC)

Земљотрес је био на дубини од 33 км, саопштио је ЕМСЦ. За сада нема информација о евентуалним жртвама или материјалној штети.

Земљотрес магнитуде 6,1 погодио је и удаљени дио северозападне кинеске области Синђијанг, а за сада нису пријављене веће штете или да има повријеђених, јавила је кинеска новинска агенција Синхуа.

Земљотрес је погодио ту област у 7.49 по локалном времену.

Према прелиминарним подацима кинеског Центра за земљотресе јачина потреса је била 6,1. Амерички геолошки институт измјерио је магнитуду 5,7.

Кинеска државна телевизија ЦЦТВ приказала је снимке људи које евакуишу са аеродрома у округу Шахе, види се како се клате сијалице и тресе тло. Види се и особље које врши инспекцијски преглед спојног дијела аеродрома.

Синђијанг је један је од сеизмички најосјетљивијих региона у Кини, а већина потреса била је у слабо насељеним дијеловима изван главних градова.

Сеизмолозима и другим службама нису пријављени поремећаји у локалној електро мрежи, у прозводњи нафте и гаса или петрохемијским индустријама, навела је Синхуа.