latinica  ћирилица
30/01/2023 |  10:35 ⇒ 10:35 | Аутор: СРНА

Клокић: Шмит "лебди у ваздуху" када је ријеч о међународном праву

Министар за европске интеграције и међународну сарадњу Републике Српске Златан Клокић изјавио је Срни да Кристијан Шмит може чврсто стајати на ногама у физичком смислу, што му жели још дуго година, али да, када је ријеч о међународном праву, лебди у ваздуху јер није легитимно изабран.
Златан Клокић - Фото: РТРС
Златан КлокићФото: РТРС

Реагујући на изјаву хрватског посланика у Европском парламенту Тонина Пицуле да Шмит чврсто стоји на земљи и да унутар ЕУ има подршку политичара који познају реалну политичку слику у БиХ, Клокић је рекао да би Пицула, као искусни дипломата и дугогодишњи парламентарац, требао да зна да је за избор високог представника потребна потврда Савјета безбједности УН да би имао међународно-правни легитимитет.

Клокић је додао и да је неоспорна чињеница да је Република Српска настала 9. јануара 1992. године, а касније у Дејтону и призната међународним споразумом.

- Једино ко је могао да оспори ту чињеницу је народ Републике Српске који је 2016. године рекао да жели да слави Дан Републике 9. јануара када је рођена Република Српска и ту чињеницу нико не може оспорити - истакао је Клокић.

Пицула је за РТВ Херцег-Босне рекао да је почетак ове године изазвао одређену забринутост, прије свега, због "дјеловања /предсједника Српске/ Милорада Додика који је опет обиљежио 9. јануар као Дан Републике Српске, што је појачало нерасположење према њему, али очигледно не и унутар саме владајуће комбинације".

Пицула сматра да је Шмит политичар који "чврсто стоји на земљи", те да унутар ЕУ има подршку политичара који "познају реалну политичку слику у БиХ".