latinica  ћирилица
30/01/2023 |  12:20 ⇒ 13:50 | Аутор: СРНА

Српска остварила укупан обим размјене 6,78 милијарди долара

Република Српска је у прошлој години остварила укупан обим спољнотрговинске размјене са иностранством од 6,78 милијарди долара, док је покривеност увоза извозом била 75,7 одсто, подаци су Републичког завода за статистику.
Завод за статистику Републике Српске - Фото: РТРС
Завод за статистику Републике СрпскеФото: РТРС

Вриједност оствареног извоза у прошлој години била је 2,92 милијарди долара и већа је за 9,1 одсто него у 2021. години, док је вриједност оствареног увоза у прошлој години од 3,86 милијарди долара већа за 14,4 одсто у односу на 2021. годину.

Српска је у прошлој години највећи обим спољнотрговинске размјене од 1,15 милијарди долара остварила у пословању са Србијом, те нешто више од милијарде долара у пословању са Италијом.

Посматрано према економскиом групацијама земаља, Српска је у прошлој години у спољнотрговинској размјени са ЕУ остварила извоз од 2,067 милијарди долара, а увоз од 2,2 милијарде долара.

Вриједност оствареног извоза у ЕУ у прошлој години већа је за 6,4 одсто, а увоза је већа за 13,9 одсто.

Економиста Стефан Маркићевић рекао је Срни да се може сматрати задовољавајућим резултатом осварени ниво спољнотрговинске размјене који је у укупном обиму за прошлу годину већи од укупног резултата из 2021. године за око 700 милиона долара.

- Спољнотрговинско пословање у прошлој години било је оптерећено инфлацијом која је увозног карактера и другим проблемима везаним за набавку репроматеријала, на коју су се додале све рефлексије сукоба у Украјини. Све су то врло отежавајуће ствари у пословању на које Српска не може утицати - навео је Маркићевић.

Он је рекао да већ другу годину за редом Српска остварују дефицит у спољнотрговинском пословању са ЕУ, са којом се одвија око 65 одсто цјелокупног спољнотрговинског пословања, додајући да са појединим њеним чланицама као што су Њемачка, Аустрија, Словенија, Хрватска има суфицит у пословању када се посматра покривеност увоза извозом.