latinica  ћирилица
30/01/2023 |  13:44 ⇒ 15:27 | Аутор: ТАНЈУГ

Земан: За прелет НАТО авиона током бомбардовања Србије сам се намјерно извинио у Прагу (ВИДЕО)

Предсједник Чешке Милош Земан изјавио је послије састанка са предсједником Србије Александром Вучићем да је прије двије године рекао да се извињава што је Чешка дала сагласност за прелазак авиона НАТО током бомбардовања Србије.
Милош Земан (Фото: Танјуг/ Зоран Жестић) -
Милош Земан (Фото: Танјуг/ Зоран Жестић)

- Прије двије године сам рекао да се извињавам што је Чешка дала сагласност за прелазак авиона НАТО током бомбардовања Србије. Рекао сам то намјерно у Прагу, јер да сам изговорио у Београду, могло би да дјелује на неки други начин. Ни чешки политичари, ни чешки медији оно што са рекао нису нападали - казао је Земан.

Чешки предсједник је честитао Србији на успјешним економским резултатима, што је постигла суфицит у буџету док се многе земље па и Чешка бори са дефицитом.

- Желим да поменем и значај Чешког дома кроз који је само 1939. године прошло преко 2.000 Чеха који су бјежали од нацизма. Чешки дом ће остати трајан спомен чешко-српске сарадње који ће се бринути како о економској тако и културној срадњи. На тај начин ћемо направити нешто што је више него значајно у политици и што вриједи више од ријечи. Још једном желим да захвалим српском народу на пријатељству како 1938. године тако и 1968. године, и надам се да ће наше пријатељство да се настави и у будућности - рекао је Земан.

Он је подсјетио да је настојао да Чешка опозове признавање Косова, то је, како је рекао, учинио  и парламент, али се политичка ситуација промијенила.

- Превагнуле су снаге које су признале Косово, а ја нисам диктатор - рекао је чесшки предсједник.