latinica  ћирилица
30/01/2023 |  14:04 ⇒ 14:04 | Аутор: РТРС

Минић: Циљ Владе - повећање броја корисника у аграрном буџету

Министар пољопривреде, шумарства и водопривреде Републике Српске Саво Минић изјавио је да је јасно опредјељење Владе Српске за повећање броја корисника у аграрном буџету, те да су све мјере конципиране за ову годину усмјерене на остварење овог циља.
Саво Минић - Фото: РТРС
Саво МинићФото: РТРС

Минић је истакао да храна и енергија представљају базу сигурности, као и да ће Република Српска максимално искористити свој буџет како би смањивањем доњих лимита задржала и проширила постојећу базу корисника.

- Циљ нам је да што више мањих газдинстава буде у буџету - рекао је Минић у Пелагићеву.

Према његовим ријечима, пољопривредна газдинства која функционишу у отежаним условима имаће десет одсто више у односу на давања која су дефинисана примјеном новог аграрног буџета.

- То су газдинства изнад 600 метара надморске висине гдје је суровија клима и мањи период испаше, као и мања млијечност када говоримо о музним грлима - појаснио је Минић.

Он је истакао да је ресорно министарство фокусирано на буџет за ову годину који мора одговорити свим изазовима.

Говорећи о прошлогодишњем буџету, Минић је додао да ће са Компензационим фондом бити реализовано 106 милиона КМ, док је данас у траншама исплаћено 1.960.000 КМ за поврће.

- Буџет за прошлу годину реализован је у смислу самих мјера и остало је неких давања након обрачуна тих мјера и мислим да све оно што је битно управо слиједи - навео је Минић.

Подсјетио је и да је одржан састанак са узгајивачима свиња са којима је претежним дијелом усаглашен буџет за ову годину.

Минић је рекао да је било проблема када је ријеч о дијелу који је требао ићи из Компензационог фонда као повишица на давања која су ишла по комаду.