latinica  ћирилица
30/01/2023 |  15:17 ⇒ 17:27 | Аутор: РТРС

Приједор: Очекује се повећање буџетских прихода (ВИДЕО)

У Приједору ће ове године бити повећан порез на некретнине, након што је Скупштина града усвојила нову Одлуку о висини вриједности непокретности. У зависности од категорије некретнине и зоне у којој се налази, вриједност је повећана између 10 и 50 одсто. Стопа пореза остала је иста – 0,18 одсто за грађане и 0,10 одсто за објекте, у којима се обавља пословна дјелатност.
Скупштина Града Приједора - Фото: РТРС
Скупштина Града ПриједораФото: РТРС

Повећањем вриједности некретнина, у приједорској Градској управи очекују повећање буџетских прихода по том основу од 20 одсто. Прошле године износили ли су 1,8 милиона марака.

- Повећана је знатно цијена по свим зонама и када су у питању стамбени простори и пословни простори, индустријско земљиште, грађевинско земљиште, значи по свим категоријама - каже Маја Кунић, начелница Одјељења за финансије града Приједора.

Повећање по категоријама у просјеку је 20 одсто. Највише је порасла процјена вриједности станова – и до 50 одсто у зависности од зоне. Одборници опозиционог СДС-а били су уздржани приликом гласања о Одлуци о висини вриједности некретнина.

- Остала једна недоумица у смислу земљишта које се наводи као разно. По мени лично, то оставља простора за, да се тако изразим, манипулације у смислу трговања земљиштем, јер није дефинисано шта то значи, "разно"  - нагласила је Биљана Кнежевић, одборница СДС-а у Скупштини града Приједора.

Донесена је и одлука о цијени боравка у вртићу. Цијена је повећана на 454 марке мјесечно, али ће родитељи и даље плаћати 150 марака мјесечно, док ће повећање на себе преузети градска управа.

- Желим да нагласим да смо задржали 100 КМ, значи иде субвенција за родитеље чија дјеца користе услуге приватне предшколске установе. Оно што морам да поручим свима да су сва средства обезбјеђена и да идемо у расписивање тендера кроз наредних 15 дана за изградњу савременог и модерног вртића у насељу Пећани - поручио је градоначелник Приједора Слободан Јавор. 

Према првим процјенама, изградња вртића трајаће између 12 и 14 мјесеци. У приједорској Скупштини доскорашњи самостални одборници, а прије тога одборници ДНС-а, Младен Радишић и Драган Ромчевић, приступили су Клубу СНСД-а, који сада има 11 одборника. Основан је и Клуб Народне партије Српске, након што су самостални одборници Славица Поповић и Игор Јаворић, такође изабрани на листи ДНС-а, постали чланови те странке.