latinica  ћирилица
30/01/2023 |  15:26 ⇒ 31/01/2023 | 10:33 | Аутор: РТРС

Савез логораша: Осумњичени за ратне злочине кандидат за потпредсједника ФБиХ

Савез логораша Републике Српске најоштриje је осудио и изразио јавно негодовање поводом чињенице да је осумњичени за ратне злочине Рефик Лендо кандидат за потпредсједника ФБиХ.
Савез логораша Републике Српске - Фото: СРНА
Савез логораша Републике СрпскеФото: СРНА

Бивши ратни комадант тзв. Армије РБиХ Рефик Лендо осим што се сумњичи за масакре над Србина на подручју Озрена и Возуће 1995. године, сумњичи се и за ратне злочине на Мајевици крајем 1994. године над заробљеним припадницима Војске Републике Српске и као такав је предложен од стране СДА за потпредсједника ФБиХ.

- Умјесто да се оваква лица кажњавају, они их награђују - саопштено је из Савеза логораша.

Истичу да је чињеница да у Влади Републике Српске министри не могу бити изабрани на основу осуђујуће пресуде за саобраћајни прекршај.

- Ау Федерацији БиХ кандидују ратног злочинца за потпредсједника ФБиХ што је, како су навели, за сваку осуду и одговорност Федералних институција и странке СДА-а која га је кандидовала. Самим чином провокације од стране представника ФБиХ исказује се став о константном изазивању расне, националне или вјерске мржње према српском народу и институцијама Републике Српске - закључили су у Савезу логораша.