latinica  ћирилица
30/01/2023 |  15:39 ⇒ 15:45 | Аутор: СРНА

Дачићу Теслина медаља

Министар спољних послова Ивица Дачић одликован је данас Теслином медаљом за покретање дипломатске кампање "Теслина година Теслиног народа", поводом обиљежавања 80 година сјећања на српско-америчког проналазача Николу Теслу.
Ивица Дачић (Фото: TANJUG/ STRAHINJA AĆIMOVIĆ bs) -
Ивица Дачић (Фото: TANJUG/ STRAHINJA AĆIMOVIĆ bs)

Ово признање додијељено је на свечаности у Министарству спољних послова у Београду, на којој је обиљежено 142 године дипломатских односа Србије и САД, успостављених 1. фебруара 1881. године.

Теслину медаљу Дачићу је додијелила српска научна дијаспора окупљена у Теслиној научној фондацији из Филаделфије, чији је предсједавајући Давид Вујић посљедњи од седам српских инжењера из свемирске мисије "Аполо 11", коју је лансирала америчка Наса са задатком да људе спусти на Мјесец.

Национални координатор обиљежавања Теслине године амбасадор и начелник Одјељења за миграциону политику и дијаспору Љиљана Никшић награђена је "Медаљоном Тесла - енергија мира".

Љиљана Никшић (Фото: TANJUG/ SAVA RADOVANOVIĆ/bs)

Она је истакла да је циљ обиљежавања "Теслине године Теслиног народа" промоција достигнућа Николе Тесле и српске научне дијаспоре, као и јачање односа Срба и Американаца - Теслиног народа.

Никшићева је подсјетила да агенда предвиђа обиљежавање датума из славних поглавља заједничке српско-америчке историје - дана оснивања Насе, чији је један од оснивача био српски научник Михајло Пупин, а чије име носи кратер на Мјесецу, као и лабораторија и дио зграде на Колумбија Универзитету, пренио је Тањуг.

Дио заједничке историје је, додала је она, и дан слијетања "Аполо 11" на Мјесец, у чијем програму је учествовало седам српских инжењера, затим ту је и дан када се српска застава вијорила на Бијелој кући, што је био један од два преседана у историји или годишњице Халијард операције када је спасено 500 америчких пилота.

Она је подсјетила да је 12. јануара, на Дан кад је на Нијагариним водопадима Никола Тесла освијетлио човјечанство пуштањем прве на Земљи хидроцентрале у погон, министар Дачић дао инструкцију да се поведе стратешка кампања јавне дипломатије "Теслина година" по моделима успјешних свјетских дипломатија.

- Примјери којима се руководио стручни тим српске дипломатије били су и кампања америчког Стејт департмента "Ви сте свијет", гдје су промовисали личности и догађаје из славних поглавља наше заједничке историјске прошлости од преко 140 година дипломатских односа и више од 200 година од када је први Србин Ђорђе Шагић дошао у САД, далеке 1814. године - рекла је она.

Никшићева је подсјетила и на репринт Теслиног писма из 1921. уредницима гласила и новина у САД под насловом "Ја сам Србин-Тесла", који је објавио Џорџ Мунгас, уз ријечи "Нико нема што Србин имаде".

Мангас је тада нагласио да би се "човјек понадао да ће бар они обавијештени почети да говоре да су му родитељи српски православци, да је син српског свештеника и да је у породици Тесла/Мандић било 38 српских православних свештеника".

Како би се разријешила ова ствар, Мангас је упутио Тесли питање ко је он, на шта је Тесла одговорио: "Наравно. Ја сам Србин".

Тесла је у писму захвалио Мунгасу на пријатељском поступку и навео да је Србин који потиче од најстаријег рода, будући да име његове мајке сеже у прошлост далеко колико и скоро било које друго у српском народу и да је област у којој је рођен само била под политичком управом Аустрије што нема никакве везе са националношћу.

На свечаности су уручена и друга признања Теслине научне фондације из Филаделфије заслужним српским студентима и подстипломцима, као и новинарима домаћих медија.

Награде су до сада добили и градоначелник Њујорка Ерик Адамс, амбасадор Марко Ђурић, редитељ Емир Кустурица и други, док је Његова светост патријарх српски Порфирије добио Орден Николе Тесле.

На свечаности је промовисано и "Тесла" вино са Фрушке горе Винарије Комазец из Инђије која је носилац златних одличја за квалитет у Лондону, Бечу и Софији и која се на тај начин придружила обиљежавању 80 година културе сјећања на Теслу.