latinica  ћирилица
30/01/2023 |  16:09 ⇒ 17:19 | Аутор: РТРС

Пелагићево: Три поносне деценије општине (ВИДЕО)

Општина Пелагићево обиљежила је 30 година постојања. Одата је почаст борцима страдалим у Одбрамбено отаџбинском рату, а на свечано академији заслужним појединцима и колективима уручене су повеље. Највише општинско признање Повеља Васе Пелагића, додијељено је предсједнику Републике Српске Милораду Додику и српском члану и предсједавајућој Предсједништва Жељки Цвијановић.
Пелагићево - повеља - Фото: СРНА
Пелагићево - повељаФото: СРНА

Садашња општина Пелагићево основана је 30. јануара 1993. године, а име је добила по српском просвјетитељу Васи Пелагићу који је рођен на овом подручју давне 1833. године. У Одбрамбено отаџбинском рату за одбрану ове посавске општине стардала су 83 бораца Војске Републике Српске.

- Локална заједница је настала у ратним сукобима и у једном врло тешком периоду за српски народ, али и локална заједнице која је показала своје срце, и која је показала да је за мир и за суживот - истакао је начелник Пелагићева Славко Тешић. 

Примарна дјелатност овога краја је пољопривреда. Из Влада Српске поручују да ће подршка развоју ове локалне заједнице бити настављена и у наредном периоду.

- Са начелником покушати направити један добар и висок циљ, да то буде најмање 2,2 милиона марака у 2023. из аграрног буџета у Општини Пелагићево и мислим да би то било значајна подршка у свему ономе што имамо овдје у Пелагићеву - поручио је Саво Минић, министар пољопривреде у Влади Републике Српске.

Начелник Тешић додао је да ће највећа брига бити посвећена младима.

- Првенствено ће нам бити брига о младима што показује и један историјски пројекат који се управо ради овдје у близини спортске дворане и школе, а то је вртић којег планирамо да отворимо ове године - додао је Тешић.

Обиљежавању годишњице у Пелагићеву, присуствова ли су бројни привредници, представници сусједних локалних заједница, институција културе и спорта.