latinica  ћирилица
30/01/2023 |  16:54 ⇒ 19:16 | Аутор: СРНА

Ковачевић: Крајње вријеме да БиХ почне функционисати на уставан начин

Српски делегат у Дому народа Парламентарне скупштине БиХ Радован Ковачевић изјавио је да је крајње вријеме да БиХ почне функционисати на начин како је то предвидио Устав БиХ, а то је да се представници три конститутивна народа и два ентитета договоре о томе у ком правцу треба да иде земља.
Радован Ковачевић - Фото: РТРС
Радован КовачевићФото: РТРС

- БиХ је уставно конципирана тако да једино оно о чему постигнемо консензус, компромис, што можемо да договоримо јесте став БиХ и нешто што може да успије - рекао је Ковачевић за БХРТ.

Он је подсјетио да предсједник Републике Српске Милорад Додик већ дуго времена заговара принцип да БиХ треба да се бави оним пројектима о којима може да се постигне договор.

Према његовим ријечима, у БиХ је често било примјетно мијешање странаца који су давали искључиву подршку једној страни, бошњачкој, а на штету Републике Српске и српског народа, као и Хрвата.

- Нисмо дошли ни до чега што би било добро ни за кога, па чак ни за Бошњаке - констатовао је Ковачевић.

Он је подсјетио да је у претходном мандату и министар иностраних послова у Савјету министара Бисера Турковић често кршила Устав БиХ, игноришући чињеницу да јој је шеф Предсједништво БиХ.

- То највише штети угледу БиХ и руши БиХ директније него ишта друго - истакао је Ковачевић и изразио наду да ће такво понашање остати у прошлости, а да ће услиједити договарање у корист свих у БиХ.

Ковачевић је рекао да оне ствари о којима нема договора, а којих је пуно, треба оставити по страни за неко вријеме, а посветити се ономе што са нивоа БиХ може на било који начин да побољша животе грађана.

- Битно је да одредимо одређене заједничке пројекте. То је суштина - закључио је Ковачевић.

Када су у питању превирања у "осморци", Ковачевић, који је и портпарол СНСД-а, је рекао да су то њихови унутрашњи проблеми и да СНСД не улази у то.

- Све док они имају легитимитет да испуне обећања која су потписали, а то је да ћемо да се договарамо унутар БиХ, да ћемо на темељу Устава да радимо пројекте и управљамо заједничким институцијама, они ће бити наш партнер - поручио је Ковачевић и додао да су у СНСД-у сигурни да ће "осморка" знати да ријеши тренутне проблеме.