latinica  ћирилица
30/01/2023 |  18:15 ⇒ 19:16 | Аутор: СРНА

Ковачевић: Спроводимо одлуке у интересу грађана Српске

Српски делегат у Дому народа Парламентарне скупштине БиХ Радован Ковачевић поручио је да ће представници Републике Српске у парламенту БиХ и убудуће одлучно штитити интерес Републике Српске и њених грађана.
Радован Ковачевић - Фото: РТРС
Радован КовачевићФото: РТРС

Ковачевић је рекао да они никада нису ништа блокирали, већ су само спроводили одлуке у интересу грађана Српске и својих бирача.

- То што неко доношење одлука у интересу грађана који су нас бирали и које заступамо назива блокирањем то је већ потпуно неки други проблем. Ми ћемо и даље у Парламентарној скупштини и сваком другом заједничком органу радити оно што је наш посао, а то је да доносимо одлуке и спроводимо их у интересу грађана који су нас бирали, а то су грађани Републике Српске - рекао је Ковачевић за БХРТ.

Он је подсјетио да у БиХ не постоји ниједан ниво власти који се бира на нивоу цијеле БиХ и да су зато посланици и делегати из Републике Српске у Представничком и Дому народа представници Српске.

Ковачевић је истакао да су делегати у Клубу Срба у Дому народа Парламентарне скупштине БиХ преко Народне скупштине Српске добили легитимитет грађана Републике Српске и српског конститутивног народа.

- Интерес делегата ја да штите интерес Републике Српске и њених грађана и то ћемо одлучно да радимо и у будућности, па како год то неко називао. Суштина да доносимо одлуке у интересу Републике Српске и грађана који су нас бирали - рекао је Ковачевић.

Он је додао да је СНСД једина политичка странка у БиХ која има капацитет да у Дому народа Парламентарне скупштине БиХ има четири делегата, што још једном потврђује убједљиву побједу ове странке и њених појединачних кандидата на прошлогодишњим изборима.

Коментаришући негодовање у Федерацији БиХ поводом става Републике Српске у вези са процедуром именовања нових представника БиХ у дипломатско-конзуларној мрежи, Ковачевић је нагласио да ће бити онако како је предвиђено уставима.

- У Уставу БиХ пише да је тај дио у надлежности БиХ, а у Уставу Републике Српске пише да предсједник Републике Српске предлаже српском члану Предсједништва, односно члану Предсједништва из Републике Српске имена, кандидате који ће у име Српске бити дипломатски представници БиХ - прецизирао је Ковачевић.

Он је подсјетио да је тако рађено и у претходном мандату када је члан Предсједништва БиХ из Републике Српске био Милорад Додик, а предсједник Српске Жељка Цвијановић

- Ту не би требало да буде било шта спорно. Крајње је вријеме да престанемо да правимо проблеме око питања која су јасна и која су јасно дефинисана у Уставу БиХ и Уставу Републике Српске - закључио је Ковачевић.

Српски делегат у Дому народа рекао је да у ФБиХ могу како хоће да зову оно што се у Републици Српској назива заједничким органима, институцијама БиХ.

- Суштина је да имамо Републику Српску и ФБиХ као уставну чињеницу у БиХ и представнике Републике Српске и ФБиХ у тим институцијама - констатовао је Ковачевић и подсјетио да у првом штампаном издању Устава БиХ који је издао ОХР пише шта су надлежности институција ентитета, и како је тада наведено, заједничких органа БиХ.

Ковачевић је додао да постоје и одређени закони у којима пише заједнички органи и да се сада поставља питање шта би било са њима уколико их неко оспори због тога.

Упитан о обраћању Кристијана Шмита британским парламентарцима, Ковачевић је поновио став Српске да он није високи представник јер није изабран у складу са Анексом 10 Дејтонског мировног споразума.

Ковачевић сматра да чињеница да је БиХ никад брже након избора добила нови Савјет министара и да је добила кандидатски статус за чланство у ЕУ даје основа за одређен оптимизам.

Он је позвао ЕУ да приступи БиХ тако што ће уважавати Устав БиХ, односно да не тражи од БиХ да прави било каква рјешења изван Устава, као што се то не тражи ни од чланица ЕУ.

- Ако то добијемо, онда ћемо имати нешто више разлога за оптимизам - рекао је Ковачевић.

Он је истакао да одређени помаци постоје и у Републици Српској и као примјер навео да су, за разлику од неких ранијих времена, просјечна плата и гарантована плата виши у Српској него у ФБиХ.

- Постоје одређени помаци у Републици Српској, што значи да радимо добро и да треба да наставимо да радимо снажно да сваки грађанин Српске без обзира како се зове или на неко друго опредјељење живи добро, достојанствено, слободно, ужива сва Уставом и законим загарантована права - рекао је Ковачевић.