latinica  ћирилица
30/01/2023 |  18:19 ⇒ 31/01/2023 | 10:33 | Аутор: РТРС

Процес формирања власти у ФБиХ све незвјеснији (ВИДЕО)

Компликује се политичка ситуација у Федерацији БиХ.
Сарајево - Фото: РТРС
СарајевоФото: РТРС

У енитету у којем власт није успостављена ни послије прошлих избора 2018. и након посљедњих, октобарских, процес се чини све неизвјеснијим.

Бошњачка федерална "осморка" већ је постала "седморка". Сутрашњи састанак страначких првака Коалиције не искључује могућност додатне разградње.

Све ће се засигурно, већ је најављено, поново рефлектовати и на спровођење изборних резултата на нивоу БиХ.

У Бошњачком корпусу више се и не зна ко с ким преговара!? Или ко игра "прљаво"!? Након што је крајем прошле седмице СДП, као најјача странка унутар "осморке", мимо унутаркоалиционог договора, остао без представника у Бошњачком и Хрватском клубу Дома народа БиХ, а партије са најмањим бројем гласова – Странка за БиХ и покрет "За нове генерације" успјели да "прогурају" своје делегате, услиједила је кулминација неповјерења.

И међусобних оптужби.

Губитнички СДП промијенио је курс. И припријетио, због обмане - слиједе санкције.

Узалуд су из Покрета неувјерљиво увјеравали! Већ данас су добили црвени, искључујући картон!

Слично се, чини се "смијеши" и Семиру Ефендићу и партији коју предводи. Странка за БиХ, заједно с Нермином Огрешевићем и његовим Народним европским савезом, још раније је иступила из бошњачког блока на бх. нивоу.

С намјером да на федералном и кантоналним, сарадњу ипак наставе.

Но, чини се да ни Странка за БиХ, а ни НЕС никада нису раскрстили своје односе са СДА и Бакиром Изетбеговићем, који не престаје да "ровари" и "сплеткари" с мањим партијама. Све у нади да ће остати у власти бар на федералном, кад већ није на бх. нивоу.

СДА и даље за свој преговарачки сто позива све бошњачке партије. Ако би се по принципу "ко да више" за пресједање одлучили неодлучни Ефендић и Огрешевић, опстанак у федералној власти шесторке или петорке био би немогућ. Да ли због тога, или само тврде пазар, тек оба лидера минорних партија, лопту покушавају да врате – управо на СДП-ов терен.

И без турбуленција у "осморци" питање мандатара за састав Федералне владе, већ је довољно закомпликовано. Јер једино СДА има капацитет да предложи кандидата за бошњачког потпредсједника Федерације.

"Осморка", међутим, за српског потпредсједника и предсједника - Хрвата. А трочлано руководство ентитета требало би, здружено – што је тренутно у домену немогуће мисије - да предложи мандатара, позицију којој се нада управо предсједник СДП-а Нермин Никшић.

И док се круг "немогућег" у формирању извршне власти Федерације тиме тренутно затвара, све јаче се чује питање - хоће ли актуелна Влада, трошити и трећи мандат!?

Иако у крњем саставу, без три министра, два је већ потрошила – уз редован и један цијели технички.

И да ли је баш то циљ СДА, јер Владом управља њихов кандидат Фадил Новалић!?