latinica  ћирилица
30/01/2023 |  19:18 ⇒ 19:57 | Аутор: СРНА

Реаговања из Српске: Шмит потпуно изгубио компас свог дјеловања

Република Српска ће бити принуђена да Кристијана Шмита, без обзира што га не признаје, прогласи персоном нон грата, изјавио је предсједник Народне скупштине Ненад Стевандић.
Република Српска - Фото: РТРС
Република СрпскаФото: РТРС

Коментаришући Шмитово свједочење пред Комитетом за спољне послове британског парламента и његово залагање за увођење економских санкција Српској, Стевандић је навео да је Кристијан Шмит превршио мјеру и нагласио да народ никада није вјеровао окупатору као и онима који се тако понашају.

- Шмит и они који га сматрају легалним нису успјели да политички униште Републику Српску или да оспоре њена уставна права, па сада желе да кроз економске мјере кажњавају народ који је изабрао ту врсту стабилности и неповредивости Српске - рекао је Стевандић за Срну.

Предсједник Народне скупштине је навео да је ријеч о фашисоидној тенденцији и да се никако другачије не може назвати.

Према његовим ријечима, то је као када је убијан народ на Козари 1941. године и тјеран у логоре зато што нису били задовољни коме тај народ вјерује.

- Без обзира што га ми у Републици Српској не признајемо, бићемо принуђени и да га прогласимо персоном нон грата - навео је Стевандић.

Република Српска има партнере широм свијета и уколико буде финасијски условљавана са Запада засигурно ће имати финансијску помоћ пријатеља са Истока, рекао је Срни посланик СНСД-а у Народној скупштини Српске Денис Шулић и додао да је Кристијан Шмит изгубио компас.

Шулић је подсјетио да Српска има одлучне конекције са Руском Федерацијом, Кином али и многим другим слободним земљама свијета.

- Ако нас неко буде условљавао од ММФ-а и дијела међународне заједнице која долази са Запада сигурно ћемо наћи партнере са другим земљама - истакао је Шулић у реаговању на обраћање Кристијана Шмита пред Комитетом за спољне послове парламента Велике Британије.

Шулић је истакао да је Шмит својим свједочењем пред Комитетом за спољне послове парламента Велике Британије показао да је потпуно изгубио компас свога дјеловања, те поновио да он остаје нелегитими високи представник.

Пријетње санкцијама не доприносе помирењу и стабилизацији стања у БиХ, а мијешање других држава у унутрашње односе не рјешавају већ праве проблем, рекао је Срни предсједник Народне партије Српске Дарко Бањац након што се Кристијан Шмит пред Комитетом за спољне послове британског парламента заложио за увођење економских санкција Српској.

Посланик СНСД-а у Представничком дому Парламентарне скупштине БиХ Мирослав Вујичић изјавио је да није сигуран да ли Кристијан Шмит може лично утицати да се изврши финансијски притисак међународних институција на Републику Српску, јер је очигледно да нема подршку цјелокупне међународне заједнице.

Шмит је данас свједочио пред Комитетом за спољне послове парламента Велике Британије, те је говорећи о санкционисању политичких представника из Републике Срспке рекао да се залаже за економско условљавање и да су већ на томе радили и ЕУ и Њемачка, те да ће у том смјеру разговарати и са представницима ММФ-а.

Шмит је критиковао одлуку предсједника Републике Српске Милорада Додика о додјели одликовања предсједнику Руске Федерације Владимиру Путину поводом Дана Републике, као и свечани дефиле организован у Источном Сарајеву, а рекао је и да би волио да је ово сада вријеме Педија Ешдауна када је била снажнија подршка међународне заједнице.