latinica  ћирилица
30/01/2023 |  22:12 ⇒ 22:42 | Аутор: РТРС

Други угао: Спољна политика у БиХ у овом тренутку не постоји (ВИДЕО)

Спољна политика у БиХ у овом тренутку не постоји, изјавила је савјетница предсједника Републике Српске Ана Тришић Бабић у емисији Други угао.
Други угао - Фото: РТРС
Други угаоФото: РТРС

- То је некако све кренуло да се девастира када је за министра иностраних послова дошао Свен Алкалај, ја сам у том тренутку нажалост била замјеник министра и јако се добро сјећам тих година, и дана и то је тад почело да се девастира да Министарство иностраних послова потпуно искаче и не поштује Устав БиХ. МИП је у ствари помоћни орган Предсједништва, кад је политика у Предсједништву усаглашена онда је врло једноставно министартсво спољних послова функционира, под условом да има професионални дипломата. Сад то је исто једна подужа прица како ни министартсво иностраних послова врло мало, можда их можемо набројати неких 10-15 професионалних дипломата у овом тренутку - додала је Тришић Бабић.

Проблем је у томе што за БиХ не постоји нека велика воља да постоји заједничка спољна политика, изјавио је дипломата Слободан Шоја.

- Проблем је у томе што за БиХ не постоји нека велика воља да постоји заједничка спољна политика. Ма како се сви изражавали, клели, да морамо имати једну спољну политику, то не иде. Прво не постоји политичка воља, она не постоји. Хоћу да кажем да се већ 30 година на нивоу БиХ, а води једна дипломатска борба испод жита да се та Република Српска укине и то раде сви мање више и објашњавају да је главни проблем. То нашу дипломатију чини шепавом, јер ако ви наступате према свијету, никад из угла државе заједничког угла, ви у иностранству постајете особа која није компетента да разговара о било чему - каже Шоја.

Деценијама прије постојали су усаглашени ставови на нивоу БиХ, по питању спољне политике, међутим, данас су ствари сасвим другачије, сматра Драган Божанић први српски замјеник министра иностраних послова БиХ.

- Комплетан пораз спољне политике гледајући из угла Бањалуке, односно Републике Српске. То значи да у овом тренутку Република Српска не може апсолутно ништа да утиче на спољну политику и ја изражавам саучешће мојој колегиници Ани која не знам како у овим тренуцима заједно са чланом Предсједништва успијева да прогура и један једини могући став Републике Српске на ниво спољне политике БиХ а, дакле ситуација је драматична - истакао је Божанић.

Милан Ситарски из Института за друштвено политичка - истраживања Мостар рекао је да се нада да ће нови министар Елмедин Конаковић показати више смисла за постизање компромиса.

- Мандат Бисере Турковић ће остати запамћен по самосталним иступима без усаглашавања. Чак му није ни тежак задатак да покаже већи степен посвећености компромису и на њему изграђеном консензусу - додао је Ситарски.