latinica  ћирилица
31/01/2023 |  07:39 ⇒ 09:09 | Аутор: РТРС

Шолаја: Шмитово обраћање - покушај да се одржи негативно мишљење о Српској (ВИДЕО)

Кристијан Шмит се обратио британском одбору за иностране послове првенствено да се одржи негативно мишљење према Републици Српској, изјавио је професор Факултета политичких наука у Бањалуци Милош Шолаја, гостујући у Јутарњем програму наше телевизије.
Милош Шолаја - Фото: РТРС
Милош ШолајаФото: РТРС

Шолаја је нагласио да "међународна заједница треба да дефинише шта је то Република Српска и коме се и зашто уводе санкције".

- Санкцијама Србији и Републици Српској деведесетих година нису кажњене држава и институције него народ да би се натјерао да изабере политичке играче по мјери запада. То је тај неки политички инжењеринг гдје они настоје да заобиђу ту врсту притиска, а с друге стране притиском на људе остваре своје резултате. Не мислим да би санкције данас дале резултате - рекао је Шолаја.

Шолаја сматра да Шмитово свједочење пред Комитетом за спољне послове британског парламента није велик догађај, колико смо му ми дали на значају због унутрашњих питања у БиХ.

- Питање је колико ће ово Шмитово излагање доћи у парламентарне закључке. Фокус Шмитовог саслушања био је наметање Изборног закона у БиХ пред изборе, а напади на Републику Српску и 9. јануар су били у функцији одржавања имиџа западних ставова о Српској као дежурном кривцу - нагласио је Шолаја.

Подсјетимо, обраћајући се пред Комитетом за спољне послове британског парламента, Кристијан Шмит поручио је да би волио да буде као Педи Ешдаун, али да за сада неће користити Бонска овлашћења према званичницима Републике Српске.