latinica  ћирилица
31/01/2023 |  08:12 ⇒ 10:32 | Аутор: РТРС

Врањеш: БиХ плаћа просторије конзулата у Ријеци у којима нико не ради, нити борави (ВИДЕО)

Од априла 2022. године имамо ситуацију да се плаћа простор конзулата у Ријеци у износу од 3.720 евра мјесечно, а да тај ДКП никада није законски профункционисао, изјавио је амбасадор БиХ у Хрватској Александар Врањеш, гостујући у Јутарњем програму наше телевизије.
Александар Врањеш - Фото: РТРС
Александар ВрањешФото: РТРС

Врањеш је нагласио да, колико је њему познато, правилник о систематизацији Министарства спољних послова и у ДКП мрежи још није измијењен. Додао је да Савјет министара није именовао конзуле у Тирани, Новом Пазару или Ријеци.

- Тешко је установити шта је била логика и да се на такав начин нешто отвара под сваку цијену, а онда се простор закључа послије пресијецања врпце, а трошкови се плаћају и даље - поручио је Врањеш.

Говорећи о мандату некадашње министарке спољних послова у Савјету министара Бисере Турковић, Врањеш је рекао да је "било примјетно током мандата Турковићеве да је она доста енергије улагала у злоупотребу Министарства спољних послова и ДКП у сврху скупљања страначких поена по бошњачкој дијаспори у свијету". 

Према његовим ријечима, за вријеме привременог финансирања није постојао легалан начин пребацивања новца.

- Онда су смислили да новац пребацују у амбасаду у Загребу па да то онда амбасада покрива, дакле, ја да будем потписник. На неки начин су нас покушали увести у незаконитост, да будемо саучесници. Одмах сам то одбио јер је све ишло мимо закона. Обавијестио сам кабинет Министарства спољних послова да се дешавају мутне радње и да не желим да учествујем у томе. И у јавности сам говорио да такве ствари не смију да прођу испод радара - рекао је Врањеш.