latinica  ћирилица
31/01/2023 |  08:51 ⇒ 08:56 | Аутор: РТС

Дрецун: Нема наставка дијалога и повратка Срба у приштинске институције док се не формира ЗСО

Предсједник скупштинског Одбора за Косово и Метохију Милован Дрецун рекао је да су сви накнадни приједлози за изглед Заједнице српских општина, која је јасно дефинисана Бриселским споразумом, покушај политичког маневра да се изглед ЗСО прилагоди виђењу Приштине.
Милован Дрецун (Фото: TANJUG/DRAGAN KUJUNDZIC) -
Милован Дрецун (Фото: TANJUG/DRAGAN KUJUNDZIC)

Дрецун је уочи одржавања сједнице Скупштине Србије о Косову и Метохији, рекао да нема простора за друге приједлоге за ЗСО јер је Бриселски споразум прецизно дефинисао шта треба да се уради да би се формирала ЗСО.

- Први Бриселски споразум у шест тачака дефинише да ће постојати асоцијација општина у којој Срби чине већину на Космету. Заједница у којој Срби чине већинско становништво, што значи да има и људи других националности. Чланство ће бити отворено за сваку другу општину, ако се о томе сагласе чланови. Затим се дефинише да ће двије стране формирати управљачки тим за формирање Заједнице и да ће га чинити предсетвници четири општине на сјеверу КиМ и да ће они израдити нацрт статута, који су они израдили - рекао је Дрецун.

Нема наставка дијалога и повратка Срба у институције Приштине док се не формира ЗСО, а онда разговор о европском приједлогу, рекао је Дрецун за РТС.

- Ово је покушај политичког маневра да се изглед ЗСО прилагоди виђењу Приштине, иако Курти говори да за њега Бриселски споразуми не постоје и да неће бити формирана ЗСО и да треба разговарати само о мањинским правима. Избјегава да користи термине који се користе у Бриселском споразуму - напоменуо је Дрецун.

Дрецун је рекао да приједлог статута које је урадила њемачка невладина организације Фридрих Еберт сматра покушајем њемачке политике да се изигра Бриселски споразум када је ријеч о ЗСО.

Како је истакао, ауторски текст америчких дипломата Дерека Шолеа и Габријела Ескобара је коректан и интересантан је став да ЗСО није у складу са Уставом и да не виде разлог зашто не би била формирана.

- Заједница би била институционални механизам, који би Приштина признала, са циљем да се заштити српски народ, да им се осигура безбједан живот и економски развој - рекао је Дрецун.

Дрецун је истакао да нема чланства Косова у УН, нити Србија прихвата да призна лажну државу Косово.