latinica  ћирилица
31/01/2023 |  09:23 ⇒ 10:32 | Аутор: Глас Српске

Свјетско признање Парку природе "Орјен"; Идеална дестинација за активан одмор

Мноштво планинарских стаза и атрактивних врхова са којих се пружа поглед на Јадранско море само су неки од разлога због којих се Парк природе "Орјен" нашао међу стотину најбољих свјетских дестинација, што ће бити вјетар у леђа за развој адреналинског и активног туризма, а који су све популарнији међу иностраним и домаћим туристима.
Орјен код Требиња - Фото: СРНА
Орјен код ТребињаФото: СРНА

Потврдио је то за Глас Српске и стручни сарадник у Туристичкој организацији Требиња Жарко Вицо, нагласивши да они у континуитету раде на развоју одрживог туризма на крајњем југу Српске.

- Излазимо из граница региона и постајемо све препознатљивији за тржиште Европе. Након приче са "Херцеговачком кућом" која је била и побједничка, поново смо аплицирали у оквиру такмичења "Зелене локације", и то са пројектом Парк природе “Орјен” и нашли смо се међу 100 најљепших свјетских дестинација - рекао је Вицо.

Према његовим ријечима, специфично је да је ријеч о заједничком пројекту Требиња и Херцег Новог.

- Ушли смо у борбу за специјалну награду публике. Биће занимљиво, имамо индиције да смо се пласирали високо, а у марту ћемо у склопу Међународног сајма туризма у Берлину имати званичне резултате. Ми се надамо да ће жири и ове године да препозна о каквом је потенцијалу ријеч - рекао је Вицо.

Он додаје да је активни туризам све популарнији, посебно међу странцима, а планина Орјен је прави дар природе за такво нешто.

- Налази се на само 15 километара од Требиња. Пројектом је предвиђено да то буде дестинација за активан одмор и зимске садржаје. Богато природно подручје засновано је на пјешачким и планинарским стазама, а дестинација је још у повоју и у складу са стратегијом развоја туризма града Требиња - рекао је Вицо.

Да је природа била благонаклона према овом крају потврђује и то да се од плаже до снијега може доћи за мање од пола сата вожње.

- Деси се да се исти дан људи купају, али и буду на снијегу. То је фундамент читавог пројекта кад се узме да је то залеђе, јер туристи траже управо то - рекао је Вицо.

У благодетима ове природне љепотице највише уживају планинари. Предсједник требињског планинарског друштва “Вучји зуб” Игор Шкеро наглашава за “Глас” да је прије неколико година подручје планине Орјен проглашено за парк природе.

- Ми се надамо да ће постати национални парк, за шта има велике шансе. Ово признање је замајац, али и доказ да је то квалитетан туристички производ. Нас планинаре то радује, а од оснивања радимо на промоцији тог подручја - рекао је Шкеро.

Додаје да је Орјен идеалан, како за почетнике тако и за страствене заљубљенике у планине, јер има доста стаза, од мање захтјевних до оних за које су потребни искуство и знање.

Игор Шкеро истиче да је Парк природе "Орјен" идеално позициониран, а у чије љепоте све чешће желе да се увјере и странци.

- Надохват руке су Дубровник и Бока Которска, тако да рачунамо и на тај аспект понуде. На примјер, гости у мају могу исти дан да буду на снијегу на Орјену и на купању на мору, што је за све, а посебно за странце, фасцинантно - рекао је Шкеро.