latinica  ћирилица
31/01/2023 |  10:37 ⇒ 10:49 | Аутор: РТРС

Двије представе "Радовића" за најмлађе Бањалучане

Након двије године паузе, Дјечије позориште Републике Српске и Мало позориште "Душко Радовић" из Београда настављају сарадњу, установљену 2016. године, а по приципу - Бањалука у Београду, Београд у Бањалуци.
Позоришна представа "Бамби" (Фото: Уступљена фотографија) -
Позоришна представа "Бамби" (Фото: Уступљена фотографија)

Овај низ био је прекинут због епидемије вируса корона, јер су ансамбли у марту 2020. године, након првог извођења представе "Сирано де Бержерак" Дјечијег позоришта, управо у салону "Радовића", заједно гледали прес конференције на којима је саопштавано да и Србија и Република Српска иду у локдаун.

Тако Бањалучани 2. и 3. фебруара коначно поново дочекују своје колеге из Малог позоришта "Душко Радовић" из Београда, који ће извести представе "Снежна краљица" и "Бамби".

Првог дана гостовања, у два извођења, најмлађа публика ће гледати "Снежну краљицу", у режији Дамјана Кецојевића, чија је премијера била 29. маја 2022. године.

У представи играју Маја Јовановић Спасојевић, Милош Анђелковић, Младен Леро, Маријана Вићентијевић Бадовинац, Душица Синобад, Никола Керкез, Јована Цветковић, Владислава Ђорђевић и Јелена Илић.

Другог дана гостовања, Београђани ће извести представу "Бамби", у режији Бојане Лазић, чија премијера је била 23. октобра 2022. године.

У представи играју Недим Незировић, Душица Синобад, Маја Јовановић Спасојевић, Јелена Илић, Дамјан Кецојевић, Михаела Стаменковић и Никола Керкез.

Подсјећамо, 2016. године, када је установљена ова сарадња, на сцени "Душко Радовић" одиграна је представа "Одисеј – Сан о повратку", да би Мало позориште узвратило представама "Поп Ћира и Поп Спира", "Плави чуперак" и "Циркус марионета".

Домаћин гостовања је Град Бањалука, јер је ова сарадња и установљена кроз призму сарадње два града, па је тако и Град Београд увијек домаћин ансамблу Дјечијег позоришта Републике Српске, када гостује у "Радовићу".