latinica  ћирилица
31/01/2023 |  11:27 ⇒ 11:27 | Аутор: sputniknews.com

Кремљ: Порошенко, Меркелова и Оланд потврдили да су Мински споразуми за њих били само параван

Бивши украјински предсједник Петро Порошенко, бивша њемачка канцеларка Ангела Меркел и бивши француски предсједник Франсоа Оланд потврдили су да су Мински споразуми за њихове земље били параван за припрему војног сценарија у Донбасу, изјавио је портпарол Кремља Дмитриј Песков.
Москва - Фото: РТРС
МоскваФото: РТРС

- Порошенко је заправо поновио оно што је већ говорио. Знамо да су Порошенко, Меркелова и Оланд потврдили да за њих, а то значи и за Украјину, и за Француску, и за Њемачку, Мински споразуми нису били ништа друго до параван, којима су камуфлирали своје намјере и припремили Украјину да силом ријеши проблем Донбаса - објаснио је Песков.

Он је додао да то "још једном наглашава" да је предсједник Русије Владимир Путин "учинио све како треба одлучивши да покрене специјалну војну операцију".

- Како би се спасили људи који живе у Донбасу - нагласио је Песков.

Раније је Порошенко изјавио да је потписивање Минских споразума дало Украјини осам година да "изгради војску, економију и глобалну проукрајинску антипутиновску коалицију".

Почетком децембра, Меркелова је изјавила да су Мински споразуми били покушај да се Кијеву пружи вријеме за јачање.

Одмах за њом то је потврдио и бивши француски предсједник Франсоа Оланд. Према његовим ријечима, тадашња геополитичка ситуација није ишла у корист Украјине, а Западу је била потребна пауза.

Руски предсједник Владимир Путин прокоментарисао је да је изјава Меркелове за њега изненађујућа и разочаравајућа.