latinica  ћирилица
31/01/2023 |  11:53 ⇒ 18:48 | Аутор: РТРС

Редовна снабдјевеност тржишта намирницама; Два милиона за рурални развој Семберије (ФОТО/ВИДЕО)

Предсједник Републике Српске Милорад Додик рекао је да Српска има довољну производњу свих животних намирница, пшенице, кукуруза, меса, перади, јаја, млијека...
Додик у Бијељини са пољопривредницима Семберије - Фото: РТРС
Додик у Бијељини са пољопривредницима СемберијеФото: РТРС

- Један дио те производње одлази у ФБиХ и регион и тиме се количина смањује, али ми имамо редовну снабдјевеност тржишта. То ћемо додатно објезбједити путем подстицаја пољопривредницима. Предузећемо мјере које су потребне да имамо довољно и да не треба никакву дилему имати да ли ћемо производити довољно пшенице, кукуруза и других животних намирница - рекао је Додик у Бијељини на састанку са пољопривредницима

Додик каже да на пијацама домаћи производи поскупљују, али како истиче трешка је пољопривредна производња, те да како наводи, многи пољопривредници треба да покушају да производе на својим имањима.

- Очигледно је да ће питање хране бити проблематизовано у наредним временима. С друге стране енергија. За пољопривредне произвођаче и газдинства остаће подстицаји за плави дизел, нафту у одређеној количини - истакао је Додик.

Предсједник Републике Српске Милорад Додик најавио је у Бијељини још два милиона КМ улагања Владе Српске у рурални развој Семберије и наставак системских мјера са аграрним буџетом од 180 милиона КМ да се обезбиједи домаћа производња хране.

- Обећали смо и испунили улагање три милиона КМ из Компензационог фонда за пројекте руралног развоја у Бијељини који су урађени путем Аграрног фонда, чули смо доста захвалности због тога, а посебно зато што је све урађено послије, а не прије избора - рекао је Додик.

Након састанка са пољопривредницима, Додик је рекао да се ради на финализацији правилника о расподјели подстицаја у пољопривреди, уз разговор о детаљима са домаћинима на терену, како би се обезбиједила системска рјешења у овој области.

Министар пољопривреде, шумарства и водопривреде Републике Српске Саво Минић рекао је да је састанак са пољопривредницима био врло користан и да су изнесени реални захтјеви у циљу очувања и јачања аграра.

- Градимо системске мјере за оснаживање производње хране, али и контроле трошења подстицаја и радимо заједно да постигнемо најбоље могуће у овој важној области - истакао је Минић.

Организатор састанка Златан Лазаревић, директор Аграрног фонда града Бијељина, рекао је да пољопривреда има будућност, указујући да је на састанку било много младих људи који се у Семберији баве производњом хране.

Стотине семберских пољопривредника су на састанку у хотелу "Дрина" поручили да су задовољни испуњеним обећањем и повећањем аграрног буџета на 180 милиона КМ.