latinica  ћирилица
31/01/2023 |  12:33 ⇒ 12:33 | Аутор: sputniknews.com

Чавушоглу: Парламент Турске не може да ратификује захтјев Шведске и Финске за чланство у НАТО-у

Парламент Турске не може у садашњим условима да ратификује протокол о чланству Шведске и Финске у НАТО-у, то је немогуће изјавио је шеф турске дипломатије Мевлут Чавушоглу.
Мевлут Чаушоглу (Фото: EPA-EFE/TIBOR ILLYES, илустрација) -
Мевлут Чаушоглу (Фото: EPA-EFE/TIBOR ILLYES, илустрација)

- Министар иностраних послова шведске владе нам је дошао у посјету. Био је у парламенту, састао се с представницима партија. Он је чуо да све партије саопштавају исто, да без испуњавања обавеза према нама ратификација није могућа. Због тога у садашњим условима не треба говорити о одобравању тог документа - рекао је Чавушоглу на заједничкој конференцији за новинаре с мађарским колегом Петром Сијартом.

Шеф турске дипломатије је нагласио да, "уколико Шведска испуни своје обавезе", Анкара може да сједне и да преговара са Стокхолмом.

- У овом тренутку, међутим, не можемо да подржимо чланство Шведске у НАТО-у - рекао је турски министар.

Чавушоглу је, међутим, истакао да би Анкара могла у позитивном кључу да размотри чланство Финске у НАТО-у, уколико Хелсинки и Сјеверноатлантска алијанса одлуче да се Финска пријави за чланство одвојено од Шведске.

- Од почетка процеса у вези с Финском ми смо рекли да на то гледамо позитивно. Предсјендик Турске Реџеп Тајип Ердоган је то поновио недавно, на састанку с представницима омладине. НАТО, међутим, жели да процес двију земаља (Шведске и Финске) иде паралелно. Те двије земље се држе тог става. Ако буде донесена одлука о одвојеним захтјевима, како је изјавио турски председник, можемо позитивно да гледамо на захтјев Финске - рекао је Чавушоглу.

Према његовим ријечима, Турска у овом тренутку кандидатуру Финске за чланство у НАТО-у види у позитивнијем свјетлу него кандидатуру Шведске.

Финска и Шведска су након почетка руске специјалне војне операције у Украјини, 18. маја прошле године, предала генералном секретару НАТО-а захтјеве за ступање у Алијансу.

Захтјеве Шведске и Финске нису ратификовале само двије од 30 земаља – Мађарска и Турска.

Ердоган је изјавио да би Анкара могла да прихвати одлуку о чланству Финске у НАТО-у, која ће "шокирати" Шведску.

Министар иностраних послова Шведске Тобијас Билстрем раније је изјавио да је због акције спаљивања Курана процес ступања те краљевине у НАТО обустављен, али је додао да се нада да ће договор с Анкаром бити постигнут на самиту шефова дипломатије земаља Алијансе који се одржава у мају, у Виљнусу.

Министар иностраних послова Финске Пека Хависто изјавио је да је могуће да се настави процедура ратификације захтјева те земље за чланство у НАТО-у одвојено од Шведске, али је потом повукао своју изјаву.