latinica  ћирилица
31/01/2023 |  12:43 ⇒ 19:57 | Аутор: РТРС

ПД ПС БиХ: На дневном реду и акцизе

У Сарајеву сједница Представничког дома Парламентарне скупштине БиХ на чијем дневном реду је извјештај Заједничке комисије оба дома о усаглашавању текста Закона о измјенама Закона о акцизама у БиХ.
Представнички дом Парламентарне скупштине БиХ - Фото: СРНА
Представнички дом Парламентарне скупштине БиХФото: СРНА

Овај законски приједлог, који су у парламнетарну процедуру упутили посланици Саша Магазиновић, Нермин Никшић, Нада Младина и Зукан Хелез, подразумијева укидање акциза на све врсте горива на период од шест мјесеци.

Гориво би било јефтиније за 35 до 40 пфенинга.

Укидање акциза односи се на дизел-гориво и остала плинска уља, петролеј, моторни бензин-безоловни, моторни бензин, лож-уље, течни нафтни плин за погон моторних возила, биогорива и биотечности.

По истеку шест мјесеци, остављена је могућност Савјету министара да својом одлуком продужи за три мјесеца дефинисани износ акцизе.

На дневном реду је и Приједлог закона о измјенама Закона о платама и накнадама у институцијама БиХ, чији је предлагач посланик Шериф Шпаго.

Колегијум Представничког дома данас је пред почетак сједнице уз овај законски приједлог уврстио и мишљење Комисије за финансије и буџет, која није прихватила принципе Приједлога закона.

На сједницама Комисије за финасије и буџет и Уставноправне комисија јуче су усвојени закључци којим се Савјет министара задужује да приликом израде буџета изнађе начин како да се повећају најниже плате у институцијама на нивоу БиХ.

Шпаго је у образложењу свог приједлога навео да је Законом о платама и накнадама у институцијама БиХ утврђен несразмјеран однос у коефицијентима и платама, од најниже до највише плате.

Он је навео да овај законски приједлог подноси како би се уравнотежиле плате буџетским корисницима.

На дневном реду сједнице су и извјештаји комисије Колегијума о настојању за постизање сагласности о захтјевима посланика Дениса Звиздића да се измјене Закона о застави БиХ и измјене Закона о спорту БиХ разматрају по хитном поступку.

Пред посланицима ће се наћи и извјештај о финансијској ревизији извршења буџета институција БиХ за 2021. годину и извјештај о извршењу буџета институција и међународних обавеза БиХ за 2021. годину, као и информација о расподјели и кориштењу средстава текуће резерве за период од јануара до децембра 2021. године.

Посланици би требало да се изјасне и о давању сагласности за неколико међународних уговора и споразума.