latinica  ћирилица
31/01/2023 |  13:02 ⇒ 13:04 | Аутор: СРНА

Хрватска: Ново упозорење на преваре интернетом

Више полицијских управа у Хрватској позвало је грађане да додатно провјеравају адресе и садржај имејлова којима се од њих тражи да пошиљаоцима порука, уз лажну понуду за "аутоматски поврат пореза", доставе податке са својих банковних картица, с којих им преваранти потом скидају новац.
Загреб - Фото: РТРС
ЗагребФото: РТРС

Из полиције упозоравају да лажни мејлови стижу с различитих адреса и домена, па грађанима савјетују да додатно провјеравају адресе и садржај таквих порука.

Износе и примјере преварених становника са својих подручја који су на имејлове примали поруке садржаја "захтјев за аутоматски поврат пореза".

Од њих су тражени подаци с банковне картице, а након што су то и уступили, добивали су обавјештења о извршеним трансакцијама и подизању готовинских кредита.

Полиција, осим што у таквим случајевима спроводи криминалистичке истраге, грађане позива на додатни опрез код примања оваквих лажних порука​ у​ којима се од ​пореских обвезника тражи уплата пореза, или се обавјештавају да им је одобрен поврат.

Иако су грађане већ упозоравали на овакве лажне поруке, скрећу им пажњу и на упозорење Пореске управе о учесталим лажним фишинг/ порукама којима се од​ пореских обвезника тражи уплата пореза или се обавјештавају да им је одобрен поврат.

Оне који приме такав мејл позивају да га одмах обришу те с опрезом поступају са​ сумњивим порукама, посебно онима с дозом хитности, преносе хрватски медији.

Грађане савјетују да ​избјегавају уступање својих лозинки и рачуна електронске поште другим особама или сервисима, да све постојеће лозинке замијене новима те користе другачије, јаче лозинке за сваки поједини интернетски сервис.

Полиција предлаже грађанима да увијек буду на опрезу коме се шаљу повјерљиве поруке и/или подаци, као и при отварању порука од​ непознатог пошиљаоца.