latinica  ћирилица
31/01/2023 |  13:25 ⇒ 13:40 | Аутор: РТРС

Тегелтија и Сатлер о активностима које очекују власти у БиХ након добијања кандидатског статуса

Замјеник предсједавајућег Савјета министара и министар финансија и трезора у Савјету министара Зоран Тегелтија разговарао је данас са специјалним представником Европске уније за БиХ и шефом Делегације ЕУ у БиХ Јоханом Сатлером о активностима које очекују власти у БиХ након добијања кандидатског статуса, саопштено је из Министарства финансија и трезора у Савјету министара.
Тегелтија и Сатлер (Фото: Министарство финансија и трезора у Савјету министара) -
Тегелтија и Сатлер (Фото: Министарство финансија и трезора у Савјету министара)

На првом састанку након именовања Тегелтије на чело Министарства финансија и трезора БиХ Сатлер је, уз честитке и жеље за успјешан рад, оцијенио да је ресор финансија веома важан и да ће бити кључан у спровођењу реформи на путу ка ЕУ.

На састанку је истакнуто да након добијања кандидатског статуса слиједе активности у процесу преговарања те су у припреми и састанци на високом нивоу између представника ЕУ и власти у БиХ, наводи се у соапштењу.

Тегелтија је нагласио да ускоро очекује формирање власти у ФБиХ како би се у пуном капацитету могле обављати активности у процесу европских интеграција.

- Неопходно је одржати добру атмосферу коју смо имали у брзом формирању власти, али кључна улога је повјерење и приврженост ономе што је договорено. У томе своју улогу има и међународна заједница. Очекујем да ћемо у наредном периоду наставити добрим путем и да се нећемо бавити парцијалним рјешењима него свим оним што је договорено приликом формирања власти - истакао је Тегелтија.

Према Тегелтијиним ријечима, буџет за 2023. годину требао би бити усвојен најкасније до краја првог квартала ове године до када је на снази Одлука о привременом финансирању.

Додао је да је то само један од задатака који су пред себе ставиле странке које су формирале власт и Савјет министара.

Сатлер је истакао да ће Делегација ЕУ и убудуће бити подршка институцијама власти у БиХ на европском путу.