latinica  ћирилица
31/01/2023 |  13:38 | Аутор: СРНА

Суд БиХ и даље без информација о Махмуљину

Суд БиХ још нема никаквих информација гдје се налази правоснажно осуђен за злочине над Србима некадашњи командант Трећег корпуса такозване Армије БиХ Сакиб Махмуљин, да ли је евентуално у Турској и када би могао бити изручен БиХ, речено је у Суду БиХ.
Суд БиХ - Фото: РТРС
Суд БиХФото: РТРС

- Нема промјена у односу на посљедње одговоре које смо вам достављали, односно од Интерпола нису запримљене никакве нове информације - навели су из Суда БиХ за Срну на питање да ли имају било какву повратну информацију о Махмуљину и колико је тачан податак да је након изрицања пресуде побјегао у Турску.

Главни тужилац БиХ Миланко Кајганић рекао је раније Срни да је увјерен да ће правоснажно осуђени Махмуљин након расписивања Интерполове потјернице бити лоциран, ухапшен и спроведен на издржавање казне.

- Што се тиче предмета Махмуљина, Тужилаштво БиХ доставило је све информације које су биле потребне Суду БиХ - рекао је Кајганић.

Међународна полицијска агенција Интерпол расписала је 29. новембра прошле године црвену Интерполову потјерницу за Махмуљином. За њим, према бази Интерпола, трагају 194 земље.

Суд БиХ 28. новембра прошле године је издао наредбу за расписивање међународне потјернице за Махмуљином, који је у априлу осуђен на осам година затвора због злочина над заробљеним српским цивилима, санитетским особљем и војницима на подручју Озрена и Возуће 1995. године.

Умјесто у затвор, Махмуљин је напустио БиХ и отишао у Турску.

Он је Суду БиХ требао да приступи 23. новембра како би преузео упутни акт за ступање на издржавање казне затвора.