latinica  ћирилица
31/01/2023 |  14:17 ⇒ 14:19 | Аутор: sputniknews.com

Лавров открио какву је поруку добио од Блинкена

Шеф руске дипломатије Сергеј Лавров, који борави у Каиру, изјавио је да је преко египатског колеге Самеха Шукрија добио "одређену поруку" од америчког државног секретара Ентонија Блинкена.
Сергеј Лавров (Фото: EPA-EFE/RUSSIAN FOREIGN MINISTRY, илустрација) -
Сергеј Лавров (Фото: EPA-EFE/RUSSIAN FOREIGN MINISTRY, илустрација)

Лавров је на заједничкој конференцији за новинаре послије састанка са Шукријем рекао да је Русија спремна да чује сваки озбиљан приједлог усмјерен на свеобухватно регулисање садашње ситуације.

- Министар спољних послова Египта је рекао да је предао поруку америчког државног секретара Блинкена, који је недавно био у посјети Каиру. Потврђујем ту информацију. Увијек смо говорили да је Русија спремна да саслуша сваки озбиљан, истичем то, приједлог који је усмјерен на нормализацију читаве садашње ситуације на свеобухватан начин. И с тим у вези поново смо чули поруку о томе да Русија мора да прекине, да оде и да ће онда све бити у реду - рекао је Лавров.

Али, додао је он, Блинкен није навео други дио поруке, а он се тиче стварног интереса САД и Запада који је изложио генерални секретар НАТО током посјете Јужној Кореји.

- У једном од обраћања он је рекао да Русија мора да изгуби, да мора бити поражена, да Запад не смије да дозволи да Украјина изгуби јер онда ће изгубити и Запад. И изгубиће, рекао је Столтенберг, читав свијет. Односно, он је имао смјелости да говори не само у име тридесетак чланова НАТО-а, него и свих осталих држава свијета, Азије, Африке, Латинске Америке - навео је он.

Такође је додао да ће НАТО због тога реализовати своју глобалну одговорност, рекао је Лавров.

- Према мом мишљењу, све је јасно, овдје се уопште не ради о Украјини. Кијевски режим испуњава вољу САД, а њихов главни циљ је да се на свјетској сцени не дозволе никакви догађаји који би довели у питање хегемонију САД у савременом свијету. Због тога је порука непотпуна, ја сам допунио умјесто Блинкена на чему инсистирају САД када позивају Русију да се заустави и оде из Украјине - навео је Лавров.