latinica  ћирилица
31/01/2023 |  15:30 ⇒ 19:56 | Аутор: СРНА

ПД ПС БиХ обавио расправу о Закону о измјенама акциза – предлагач тражи подршку

Представнички дом Парламентарне скупштине БиХ обавио је данас у Сарајеву расправу о Извјештају Заједничке комисије оба дома парламента о усаглашавању текста Закона о измјенама Закона о акцизама у БиХ.
Представнички дом Парламентарне скупштине БиХ - Фото: СРНА
Представнички дом Парламентарне скупштине БиХФото: СРНА

Овај законски приједлог, који су у парламентарну процедуру упутили посланици СДП-а Саша Магазиновић, Нермин Никшић, Нада Младина и Зукан Хелез, подразумијева укидање акциза на све врсте горива на период од шест мјесеци.

Током расправе, Магазиновић је подсјетио да је овај закон предложен у марту прошле године, а да су цијене горива и данас отприлике на истом нивоу.

Према његовим ријечима, и ентитетске владе дале су тада подршку овом приједлогу.

Усвајањем поменутог закона гориво би било јефтиније за 35 до 40 фенинга.

Укидање акциза односи се на дизел-гориво и остала гасна уља, петролеј, моторни бензин-безоловни, моторни бензин, лож-уље, течни нафтни гас за погон моторних возила, биогорива и биотечности.

Овим приједлогом, по истеку шест мјесеци, остављена је могућност Савјету министара да својом одлуком продужи за три мјесеца дефинисани износ акцизе.

Магазиновић је додао да је Дом народа раније усвојио различиту одлуку у односу на Представнички дом јер је тражио рок краћи од шест мјесеци.

Он сматра да је прошли сазив Сајета министара пропустио прилику да он мјесто парламента предложи измјене овог закона.

Магазиновић је позвао посланике да подрже усаглашени текст овог закона, као и делегате у Дому народа да ураде исто.

Посланик Бранислав Бореновић /ПДП/ поновио је критике на рачун прошле власти јер није донијела измјене Закона о акцизама.

Бореновић је рекао да ће посланици из ПДП-а, СДС-а и За правду и ред гласати за укидање акциза на рок од шест мјесеци.

"Ово је и надстраначко и надентитетско и наднародно питање, јер се директно тиче свих грађана у БиХ, укључујући и привреднике и пољопривреднике", сматра Бореновић.

Посланик Мидхат Чаушевић /СДА/ рекао је да ће ова странка и овај пут, иако је у опозицији, поново подржати предложене измјене Закона о акцизама, као што је то урадила и прошле године када је била у власти.

Посланик Златко Милетић /НЕС - За нове генерације/ питао је како је утрошен новац прикупљен од акциза, јер не види новоизграђене модерне путеве у БиХ.

И посланик Дарко Бабаљ /СДС - ПДП- За правду и ред/ заузео се за доношење измјена Закона о акцизама, односно коначно смањење цијене горива.

О идућим тачкама дневног реда није вођена расправа, а Колегијум Представничког дома о њима није постигао сагласност.

Ријеч је о Извјештају комисије Колегијума о настојању за постизање сагласности о Захтјеву посланика Дениса Звиздића за разматрање Приједлога закона о измјени Закона о застави БиХ по хитном поступку, Извјештај комисије Колегијума о настојању за постизање сагласности о Захтјеву посланика Дениса Звиздића за разматрање Приједлога закона о допунама Закона о спорту у БиХ по хитном поступку, Извјештауј комисије Колегијума о настојању за постизање сагласности о Извјештају о финансијском пословању БХРТ-а за 2021. годину и финансијски план БХРТ-а за 2022. годину са пратећим мјерама и ефектима тих мјера.

Ријеч је и оИзвјештају комисије Колегијума о настојању за постизање сагласности о Извјештају о реализацији програма БХРТ-а за 2021. годину и Програмски планови БХРТ-а за 2022. годину и Извјештају о примјени Јединствених правила за израду правних прописа у институцијама БиХ. Подносилац је Министарство правде у Савјету министара.

Након ове расправе, предсједавајући Представничког дома Денис Звиздић дао је паузу за ручак.

Сједница би требало да буде настављена у 15.30 часова.