latinica  ћирилица
31/01/2023 |  16:08 | Аутор: СРНА

Вулић: Турковићева радила на стварању исламске БиХ

Шеф Клуба СНСД-а у Представничком дому Парламентарне скупштине БиХ Сања Вулић изјавила је данас да је "самопроглашена краљица бх дипломатије Бисера Турковић" радила на стварању исламске БиХ, да није поштовала законе ни Устав БиХ.
Сања Вулић (фото: СНСД) -
Сања Вулић (фото: СНСД)

На тврдње актуелног министра иностраних послова у Савјету министара БиХ Елмедина Конаковића да је у доба привременог финансирања за конзулате у Новом Пазару и Ријеци потрошено око 100.000 евра, а да нико тамо није радио, Вулићева је рекла да се показало истинито све оно на шта је указивао амбасадор БиХ у Хрватској Александар Врањеш, као и оно шта су коментарисали посланици СНСД-а у Представничком дому.

- Ми смо константно говорили да се Турковићева издиже и изнад Предсједништва БиХ и да себи даје овлаштења која јој не припадају и сви су то овдје у политичком Сарајеву оспоравали и због тога негодовали - напоменула је Вулићева.

Она је додала да самоиницијативе Турковићеве да отвара представништва и троши новац свих грађана без одобрења и без системског плана јасно говоре о њеној самовољи и потреби да угоди кадровима СДА и онима који су јој били добри лобисти ка остварењу циља.

- Њен циљ је исламска БиХ од које очито ни она а ни представници СДА не одустају - оцијенила је Вулићева у изјави новинарима у Сарајеву.

Министар иностраних послова у Савјету министара БиХ Елмедин Конаковић /НиП/ је одговарајући на питање рекао да је "брзим увидом у стање Министарства иностраних послова" међу уоченим проблемима било питање отворених конзулата БиХ у Новом Пазару, Ријеци и Тирани.

Питање му је поставила посланик Аида Баручија коју је занимало да ли генерални конзулати БиХ у Новом Пазару и у Ријеци отворени у аугусту прошле године функционишу или су били представа за јавност с обзиром на то да буџет Министарства не предвиђа новац за ова два конзулата нити су именовани конзули.

- Брзим увидом у стање Министарства један од уочених проблема су ова два конзулата и онај у Тирани. У систематизацији радних мјеста не постоје људи у њима, нису буџетирани тако да за њих нема новца - рекао је Конаковић.

Он је додао да се плаћају закупи за конзулате и да је потрошено стотину хиљада евра у зграде у којима нема особља, а да постоји информација да се у конзулату у Ријеци налази једна особа "која има неки уговор о дјелу" који се истражује.

Конаковић је рекао и да је највећи проблем што су се одлуке доносиле у вријеме привременог финасирања што је кршење Закона о буџету, те да је то била предизборна прича.

- Имамо индиције да су уговори који су склапани, склопљени мимо процедуре по Закону о јавним набавкама. Из ревизорског извјештаја наслућујем да има пуно већих проблема од овог питања - закључио је Конаковић.