latinica  ћирилица
31/01/2023 |  17:08 ⇒ 23:03 | Аутор: РТРС

"Зелено свјетло" за укидање акциза на гориво, чека се Дом народа

Представнички дом Парламентарне скупштине БиХ данас је усвојио извјештај заједничке комисије оба дома о усаглашавању текста Закона о измјенама Закона о акцизама, који подразумијева укидање акциза на све врсте горива на период од шест мјесеци.
Представнички дом Парламентарне скупштине БиХ - Фото: РТРС
Представнички дом Парламентарне скупштине БиХФото: РТРС

Ради се о законском приједлогу који је разматран у прошлом мандату Парламентарне скупштине, а да би усаглашени закон ступио на снагу, потребно је да извјештај заједничке комисије усвоји и Дом народа.

Примјеном усаглашених рјешења гориво у БиХ би појефтинило за 35 до 40 пфенинга, а по истеку шест мјесеци остављена је могућност Савјету министара да својом одлуком продужи за три мјесеца примјену закона.

Посланици су одбацили негативно мишљење Комисије за финансије и буџет о Приједлогу закона о платама у институцијама БиХ, предлагача Шерифа Шпаге, посланика СДА, те наложили Комисији да сачини ново мишљење.

Шеф Клуба посланика СНСД-а Сања Вулић рекла је да нису подржали закон, јер је заобиђен Савјет министара и министар финансија и трезора Зоран Тегелтија.

СНСД је био приотив укидања акциза, јер нема става струке о позитивним или негативним ефектима.