latinica  ћирилица
31/01/2023 |  17:22 ⇒ 18:48 | Аутор: РТРС

Кључна улога локалних заједница у изради плана мреже здравствених установа

Израда Плана мреже здравствених установа у Републици Српској од великог је значаја за цјелокупни здравствени систем и подразумијева активну укљученост локалних заједница, истакнуто је данас на састанку министра здравља и социјалне заштите Алена Шеранића и представника здравственог сектора и јединица локалне самоуправе.
Шеранић са представницима здравственог сектора - Фото: СРНА
Шеранић са представницима здравственог сектораФото: СРНА

Шеранић је нагласио да обавеза израде овог Плана проистиче из новог Закона о здравственој заштити, те да подразумијева и активну укљученост јединица локалне самоуправе, да би се у процесу израде Плана мреже дошло до што је могуће више усаглашених и квалитетних рјешења.

Циљ је да се сагледа тренутна ситуација и припреме појединачни планови мреже здравствених установа за територије општина и градова, а затим и одлука о Плану мреже здравствених установа, коју би усвојила Влада Републике Српске, саопштено је из ресорног министарства.

Састанку у Административном центру Владе присуствовали су представници свих кључних актера у предстојећем процесу израде Плана мреже здравствених установа у Републици Српској, који треба да започне на нивоу локалних заједница.

Учесници састанка су сагласни да је израда Плана мреже здравствених установа од великог значаја за цјелокупни здравствени систем, али и да је у питању "жива материја" која ће сигурно бити унапређивана и у наредним годинама.