latinica  ћирилица
31/01/2023 |  17:59 ⇒ 20:03 | Аутор: РТРС

Постизборна криза у ФБиХ: Никшић није сигуран да ли ће бити премијер (ВИДЕО)

На састанку федералних странака окупљених око СДП-а договорено је да се до наредног понедјељка преброје имају ли већину у Представничком дому Федерације.
Нермин Никшић - Фото: РТРС
Нермин НикшићФото: РТРС

Федерална "осморка" од јуче је "седморка", а да ли ће се ерозија наставити и даље је неизвјесно.

Блокаде на бх. нивоу неће бити, тврди лидер СДП Нермин Никшић, али ни именовавања без договора у Федерацији.

Никшић више није сигуран да ће бити премијер? Због тога се до понедјељка и пребројава потенцијална већина у федералном Представничком дому, а Никшић очекује да ће имати 59 до 60 гласова. Демантује да се током викенда сусретао са лидером СДА Бакиром Изетбеговићем, али се није јасно одредио о спекулацијама о могућој коалицији са СДА.

Док Никшић жали што је, како каже, вјеровао људима на ријеч, умјесто да су потписали споразум, један од његових партнера, Нермин Огрешевић из НЕС-а не види проблем у избору Златка Милетића за хрватског делегата у Дому народа ПС БиХ.

Огрешевић је рекао да се неће одрећи Покрета за нове генерације, иако је Никшић истакао да за "тројку" ова странка више није партнер.

- Ми се не можем одрећи свога партнера и заједно са Странком за БиХ ћемо наставити дјеловати као блок. Надам се да ћемо у овом тешком процесу успјети да изађемо успјешни - навео је Огрешевић.

Турбуленције унутар "седморке" и проблеми са избором Владе Федерације успориће именовања на бх. нивоу, кадрови СДП-а у Савјету министара ће омогућити именовање за само оне позиције неопходне функционисању институција БиХ.