latinica  ћирилица
31/01/2023 |  18:47 ⇒ 22:43 | Аутор: РТРС

Цвијановић у САД: Заједнички приоритет економски развој и очување мира и стабилности (ФОТО/ВИДЕО)

Српски члан и предсједавајућа Предсједништва БиХ Жељка Цвијановић борави у радној посјети Сједињеним Америчким Државама.
Цвијановићева у САД - Фото: РТРС
Цвијановићева у САДФото: РТРС

Заједно са друга два члана Предсједништва БиХ, данас је разговарала са члановима Одбора за спољне послове Сената САД.

- Током састанка сам истакла да су економски развој, као и очување мира и стабилности, заједнички приоритет свих народа у БиХ - наведено је на Инстаграм профилу Цвијановићеве.

      View this post on Instagram

A post shared by Жељка Цвијановић (@zeljka.cvijanovic)

Цвијановић је у разговору са америчким сенаторима указала да је заједнички приоритет свих народа у БиХ очувати мир и стабилност и да постоји жеља за економским напретком и сарадњом.

Цвијановићева је навела да је имала добар, конструктиван састанак са члановима Одбора за спољне послове Сената САД и да чињеница да је трајао дуже него што је предвиђен показује обострани интерес да се разговара и да једни другима појасне одређене ствари.

- Захвална сам госпођи Џин Шахин и осталим сенаторима који показују констатну бригу и разумијевање за оно што се дешава у оквиру БиХ и желе да буду од помоћи. Ово је била прилика да се прича о економским темама, интересовало их је гдје су наша слагања, неслагања - рекла је Цвијановићева.

Она је додала да је имала прилику да домаћине упозна о питању радних мјеста, повећања плата, примања пензионера, социјалним давањима.

- Ту смо изразили задовољство да смо показали отпорност према свему ономе што су изазови данашњице на политичком плану. Сви смо рекли да желимо да се одржи мир, стабилност, да желимо да напредује наша економија, да желимо да сарађујемо на начин да бисмо превазишли одређене економске проблеме - рекла је Цвијановићева.

Цвијановићева је навела да је задовољна тиме што је БиХ добила кандидатски статус, као и да разумије да то није резултат претјераних мјера и активности у претходном периоду већ је резултат геостратешког преслагања у свијету.

Било је ријечи и о НАТО путу, гдје је Цвијановићева изнијела свој став да сви желе добру сарадњу са тим војним савезом, али да у погледу чланства нема опредјељење да до тога треба доћи, из познатих разлога Републике Српске.

Цвијановићева је навела да треба градити боље односе и са окружењем и да је у том смислу показано да упркос различитим схватањима институције могу да функционишу заједно и остварују оно што је уставна надлежност.

- Моја опсервација је била да сам рекла да наша тема није била однос према ономе што се данас дешава са Русијом, Украјином, на неком трећем терену него о томе како ми видимо будућност државе, да ли треба да се задржи основа, а то је Дејтонски споразум или неки други који сматрају да треба да се искорачи и иде у неком другом правцу - навела је Цвијановићева.

Извор: РТРС/СРНА